Poznejte 3 kotevní lana, která drží neúspěšného stále u břehu

Jeden z nejlepší stavitelů zaoceánských plavidel navrhl zbrusu novou loď. Její vybavení i konstrukce připomínala spíše vesmírné plavidlo, využívající nejmodernější technologie současnosti. Kam jste se podívali, bylo vám jasné, že se nacházíte v něčem hůře pochopitelném.

Nejmodernější materiály, navigace, zábava i prostory k odpočinku. Už pouze nástup na gigantického mazlíčka dával cestovateli pocit, že nepojede po vodě, ale poletí.

Loď vybavená superrychlým pohonem po vodě s citlivou stabilizací dávala lidem na palubě pocit bezpečí a klidu i při velkých rychlostech a vlnách.
Vše bylo připraveno k vyplutí. Kapitán udělal poslední kontroly a tím posledním před odpoutáním se na širý oceán bylo odvázání kotevních lan. Co čert nechtěl, z neznámého důvodu centrální počítač nedovolil mohutná lana uvolnit od pevniny a vytáhnout je na palubu.

Loď se svou nezkrotnou silou zůstala stát na místě. Ani při vyvinutí svého maximálního výkonu by kotevní lana nepřetrhla. Nedalo se nic dělat. K vyplutí nedošlo. Bude nejprve zapotřebí zjistit, jaký program zavelel: „Lana musí zůstat připevněna.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Musel jsem si nutně položit otázku, čím jsem přivázaný já? Jsem odvázaný k vyplutí na širý oceán svobody, anebo mi nějaký počítač velí, co mám dělat, proti mé vůli?

Objevil jsem 3 kotevní lana, jež nejčastěji brání k vyplutí do svobody:

Nevyřešená minulost

Prožitá minulost vytvořila v hlavě zaběhlá spojení a mozek má tendenci je stále používat dokola. Vznikající nové a krásné situace jsou vyhodnocovány postaru. Podle toho, jak si mozek kdysi nastavil, že je vyhodnocovat bude.

Představte si, že potkáte skvělého člověka pro život. Mozek jej ale vyhodnotí jako nedostupného, nedosažitelného, dokonce i jako nebezpečného. Jednou prožitá minulost začne ovlivňovat přítomné zážitky. Řeknete si, že odedneška již budete přemýšlet nově. Mozek si ale stejně udělá, co sám chce a jak se to kdysi v minulosti naučil.

Podobně pokud jste v minulosti prožili násilí, odmítání, nepochopení. Prožitky vytvořily v hlavě nová synaptická spojení a při objevení se nových situací je opět použije. Budete mít tedy pocit, že vás stále někdo odmítá, znásilňuje či nechápe. Přitom, jak se ukazuje, může jít třeba o vtip.

Pokud neodstraníme staré synapse z hlavy, budeme zažívat stále dokola podobné zážitky, které jsme prožili v minulosti. Je potřeba pochopit, jak tyto dávno proběhlé události vymazat z hlavy. Více o mazání najdete zde>>>.

Obavy z neúspěchu

Neúspěch neexistuje, pouze učiněná nová zkušenost. Obavy z neúspěchu mohou paralyzovat každý náš krok. Bojíme se navazovat nový vztah z důvodu odmítnutí a výsměchu. Bojíme se založit nový podnik z důvodu ztráty peněz. Bojíme se chodit mezi lidi, že budeme posuzováni.

Opět se mozek musel kdysi v minulosti naučit, že nějaký neúspěch vůbec existuje. Zřejmě se nám nedařilo navazovat vztah s nejbližšími. Byli jsme odmítáni blízkými a při svých kreativních dílech se nám smáli.

Přitom se přece nic neděje. Když nám někdo řekne „Nemám čas“, může ho ale mít zítra. Jeden neúspěch je cestou k úspěchu. Stačí se z něj poučit.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Jakého neúspěchu se bojíte vy? Vyzkoušejte ho vymazat z hlavy.

Obavy z kritiky

Strach z kritizování je silný. Bojí se ho kde kdo. Udělat něco nového, neobvyklého, vystoupit před lidi, organizovat akci, řídit společnost, přednášet na akci. Je toho dost, co se dá udělat.

Všude se objeví strach z toho, že někdo poukáže prstem přímo na mě. Pamatuji si, jak jsem se bál dávat své myšlenky na Facebook. Co tomu řeknou lidé? Kolik nenávistných komentářů mi přistane?

Obavy z kritiky nás drží v zaběhlém režimu dávno prošlapaných bezpečných cestiček. Kde to známe, tam se nám již nemůže nic stát. Bráníme si tím k vyšlápnutí na novou cestu úspěchu ve všemožných oblastech.

Jaké kritiky se nejvíce bojíte? Co na vás mohou druzí kritizovat? Kde jste se naučili, že bolestivá kritika vůbec existuje?

Nakonec se loď podařilo přesvědčit k vyplutí. Mohutný kolos se odpoutal od přístavu a pomalu se vzdaloval pozorujícím divákům. Nádherná podívaná skončila a kdysi velká loď se ztrácela v dáli zamlžovaná lehce se pohupujícím mořem.

Přeji příjemné vyplutí do svobody a úspěchu.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.