Strach jako největší (ne)přítel

Jak je to se strachem? V mnoha lidech budí hrůzu už samotné slovo strach. Strach je totiž velmi mocný. Je snad nejmocnější a nejzákeřnější emocí. Umí vás zcela pohltit a ovládnout, svázat ruce, nohy, jazyk, celé vás paralyzovat. Rádi byste se ho zbavili, ale jste na něj krátcí. Cítíte, jak negativně ovlivňuje váš život. Budete-li stopovat původce zmařených plánů, neuskutečněných vizí, propásnutých šancí a nevyužitých příležitostí, vždy ho tam najdete.

Může být strach v něčem i dobrý? Samozřejmě. Probouzí pud sebezáchovy a vymezuje hranice pro spokojený život. Když budete spěchat na autobus, nebudete skákat z desátého patra z okna, byť by to bylo na zastávku rychlejší. Strach vám v tom zabrání.

Strach, stejně jako cokoli jiného, není ani dobrý, ani špatný. Strach prostě je. Co tedy způsobuje, že se vaše přirozené obavy mění ve strach patologický? Stojí za tím váš vlastní strach ze strachu.

Strach se stal natolik silným, že se bojíte podívat se mu do očí. Utíkáte před ním. Zakonzervovali jste se sami v sobě a ze samého strachu nemáte ke strachu přístup.

„Zjistil jsem, že odvaha není nepřítomnost strachu, ale vítězství nad ním. Odvážný člověk není ten, který nepociťuje strach, ale ten, který strach porazí.“ Nelson Mandela

Jak ke strachu přistupovat

Přiznejte si svůj vlastní strach a přijměte ho. Pozvěte ho do svého života. Patří k vám. Před strachem nikam neutečete, leda sami před sebou. Uznávám, že začít pracovat se svým strachem může být nelehký úkol. Ve většině případů si ho totiž ani neuvědomujete. Strach má zvláštní schopnost zablokovat koncentraci. Jste jím pak zcela pohlceni. Prožíváte jeho destruktivní dopad a vůbec netušíte, že vás ovládl. Jak z toho ven? Identifikujte ho v situacích, kdy to dokážete. Zkoušejte si ho uvědomovat a bude se vám to dařit stále častěji.

Uvědomění je první a zásadní krok. Často ho najdete ukrytý pod jinou emocí, například hněvem nebo lítostí. Jakmile ho najdete a uvědomíte si ho, máte možnost s ním něco udělat! Dopřejte si odvahu čelit svému strachu. Když uznáte jeho existenci a podíváte se do něj, odkryje vám spoustu informací. Objevíte myšlenky běžící na jeho pozadí. Objevíte nástroj ovládající váš život. A pochopíte, že je to to nejcennější, co jste mohli získat.

Jaké Emoční rovnice se pod vaším strachem ukrývají?

Uvedu několik nejčastějších objevů mých klientů, které maskoval jejich strach: Mohl bych selhat. Mohli by se mi smát. Mohl bych být zlý. Mohl bych vypadat jako blbec. Mohl bych zjistit skutečnou pravdu (jak chci žít, co chci dělat). Skutečná pravda by se mi nemusela líbit. Musel bych pak začít něco dělat. Mohl bych… Musel bych…

Teprve když si dovolíte mít strach, najdete i lásku, která ho postupně rozpustí. Vystopujete své nejskrytější myšlenkové vzorce. Najdete sílu své myšlenky přehodnotit. Nakonec strachu poděkujete, že vám ukázal cestu.

Jak s ním pracovat konkrétně

Osobně ráda pracuji s vizuálními představami. Zklidněte se a zkuste si představit strach v konkrétní podobě. Je to jednoduché, ale ne vždy snadné.

Pamatujete, jak vám jako dětem bušilo srdce, když jste prožívali strach z příšer? Je to podobné. Asi se vám do toho nebude moc chtít, ale garantuji, že to bude stát za to. Pokud vás dohánějí strachy ze smrti nebo z konkrétních chorob, začněte nejdříve s lehčími kousky, například se strachem ze tmy. Představte si tento strach. Objeví se nějaká obluda? Nic hezkého? Zachovejte klid. Uvědomte si, že strach sám vás zničit nemůže, stane se to, jen pokud ho necháte – tedy vy sami se ničíte svým strachem – tím, že před ním utíkáte a necháváte ho žít. Teď ho máte před sebou. Přistupujte k němu jako k sobě rovnému a začněte s ním komunikovat.

Jednoduše se ho zeptejte, co po vás chce a co musíte udělat, aby odešel. Sledujte své pocity a vjemy, které k vám přicházejí. Pravděpodobně budete překvapeni, jak málo stačí, aby zmizel. Informaci, jak na něj, máte v sobě vždy. Jakmile si ji uvědomíte, většinou splaskne jako mýdlová bublina.
Nebo to zkuste čistě logicky. Ptejte se sami sebe, co se skrývá za vašimi strachy. Přesně pojmenovávejte, o co jde. Je to lenost? Vztek? Agrese? Snaha něco zakrýt?

Všichni máme v sobě spoustu „dobrého“ a spoustu „špatného“ a vše dohromady tvoří dokonalý celek. Tak se konečně přestaňte bát si své temné stránky přiznat. V zásadě žádný člověk není v jádru zlý. Toto pochopení přijde s uvědoměním si všeho, co v sobě máme – seberte odvahu se do sebe podívat. Pro ty opravdu odhodlané je tu možnost spolupráce se mnou nebo s mými kolegy. Nahlédnutí do vašeho nitra s profesionálem je hodně rychlé a hodně intenzivní. Dostanete podporu, že to zvládnete. Navíc vás podržím, když vám bude zle, a nepustím vás, dokud vám nebude dobře. Je to ohromně osvobozující. Tak směle do toho.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.