Pravidlo 21 DNÍ PRO ZMĚNU

Znáte to: přečtete si motivační článek, který vás nakopne. Cítíte ten mohutný příliv energie a odhodlání. A co se většinou stane pak? Odhodlání vyšumí do ztracena. Energie je pryč a vaše nechuť ke změnám narůstá. Stává se to proto, že nejste dostatečně trpěliví.

„Motivace je podobná sprchování – její účinky jsou dočasné. Právě proto se sprchujeme denně.“ (Zig Ziglar)

Abych někoho nemystifikovala hned na začátku, 21 dní pravidelně se opakující činnosti vám nezaručí hotovou životní změnu (i když jsou i výjimky, kdy to tak je). Většinou vám zaručí nový návyk proces změny se stává vaší součástí. Zvyknete si. Berete nový návyk jako svou přirozenost. Začnete ho dělat automaticky.

Automatizace návyků nám velmi usnadňuje život. Mnoho věcí děláme samovolně, bezmyšlenkovitě. Nemusíme se tak každou činností zabývat a věnovat jí více času, než je třeba. Máme ji už zažitou. Schválně zkuste přemístit v domě věc, kterou používáte denně. Jak dlouho budete při jejím hledání směřovat k původnímu místu?

Kde se poprvé vzala úvaha o 21 dnech?

Poprvé toto pravidlo popsal Dr. Maxwell Maltz, plastický chirurg a psycholog, ve své knize Psycho-Cybernetics v roce 1960. Jako první uvedl, že 21 dní je minimální doba nutná k tomu, abyste si mentálně zafixovali novou skutečnost.

Z praxe to popisoval tak, že pacientovi trvá průměrně 21 dní, než si zvykne na novou tvář nebo než přestane cítit fantomovy bolesti po amputaci.

Kde ještě číslo 21 najdeme?

Bylo experimentálně dokázáno, že lidská duše váží v průměru 21 gramů.
Slunovrat a rovnodennost také nastává kolem 21. dne v měsíci. Jsou to transformační dny. (Asi proto má pro mě osobně toto číslo takový význam, narodila jsem se 21. dne v měsíci.

Číslo 21 je součástí Fibonacciho posloupnosti (1 1 2 3 5 8 13 21 34 55…). Jedná se o nekonečnou řadu čísel, kde se poměry dvou po sobě jdoucích členů s rostoucími čísly stále více blíží poměru zlatého řezu. A na zlatém řezu stojí všechny životní formy a jejich tvary v přírodě (poměry částí lidského těla, tvary a uspořádání listů, větví, květů, plodů…).

Je nutno říct, že v přírodě nic nemá přesně dokonalý tvar nebo není na setiny přesně popsatelné číslem, ale vždy osciluje kolem určitého průměru.

Lze pravidlo 21 dní aplikovat v koučovací praxi?

Naši klienti pracují na denní bázi. Sezení jsou dvouhodinová s frekvencí jednou za týden. A každý doma pracuje denně s přesným zadáním na míru.

Čili nejde jen o to, popovídat si, ale reálně svou skutečnost měnit. Slova sama toho moc nezmění. Je nutné začít i jednat.

Je zajímavé, že zpravidla po třech týdnech, tedy 21 dnech, už má klient ujasněno, jestli chce s „prací“ na sobě pravidelně pokračovat, anebo ne.

Numerologie o 21 říká

Jedná se o číslo Pochopení. V jiném výkladu se můžeme dočíst: „Číslo 21 je znázorňováno jako ‚vesmír‘ a také se mu říká ‚Koruna mága‘. Slibuje všeobecný úspěch a zaručuje vzestup, pocty, ocenění a vysoké postavení v životě a kariéře. Znamená vítězství po dlouhém boji, protože ‚Koruna mága‘ je získána až po dlouhém zasvěcování, po mnoha duchovních zkouškách a prověřování odhodlanosti.“ (L. Goodman, 1988, Hvězdná znamení).

Ano, vaše odhodlanost bude skutečně v průběhu 21 dní prověřována. Ale je to únosná doba na to, abyste si sami vyzkoušeli, jestli to funguje. Udělejte změnu. Začněte s tím, co chcete v životě mít. Poté vydržte alespoň 21 dní! Ten pocit vítězství za to stojí.

A začněte ještě v tomto století. 21. století je stoletím změn. 😉

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.