Proč nedosahujeme jedinečného úspěchu ve svém životě?

Jak budeme v životě úspěšní, záleží většinou pouze na nás. Jen málokdo z nás má tu výhodu, že mu k úspěchu někdo pomůže (např. bohatý rodič nebo partner). Své postavení ve společnosti si musíme mnohdy tvrdě vydobýt. Tedy ti, kdo jej chtějí. Jsem až překvapen, kolik lidí v mém okolí nepovažuje úspěch v životě za součástí svého já.

Nemají velké cíle, nemají odhodlání něco v životě dokázat. A samozřejmě, týká se to více žen než mužů. Proč ale, říkám si. Každý by měl v životě určitým způsobem uspět. Protože pokud uspěje, myslím, že si pak může říct, že jeho život lidské společnosti něco dal.

Samozřejmě – pro někoho je úspěch dobře vychovat dítě, pro někoho je úspěchem vystudovat vysokou školu. A to je mnohdy samo o sobě velkým posláním, ale já tu spíše mluvím o jedinečném úspěchu. Být v něčem jedinečně úspěšný. A tak jsem se zamyslel, proč lidé nedosahují tolika jedinečných úspěchů ve svém životě. Nebo spíše, proč se o tento jedinečný životní úspěch alespoň nesnaží. A zde je můj názor:

Dále se nevzděláváme a nechceme vystoupit ze své komfortní zóny

Vyjdeme ze školy, a co se stane? Začneme někde pracovat a v práci sem tam absolvujeme nějaké to povinné firemní školení. Tím naše celoživotní vzdělávání většinou končí. A proč? Protože je to pohodlné. Jakmile dělám určitou práci, které rozumím, tak proč bych se měl něčemu dál učit?

Vždyť ani nemám čas. Chci být s rodinou a užívat si po práci klid. A chci se hlavně bavit. Ano, samozřejmě i já si užívám života se svými blízkými, ale i při náročné práci a zábavě mám vždy čas se učit novému. A to je to důležité. Čtu knihy, poslouchám mé oblíbené audioknihy osobního rozvoje a osobní rozvoj tedy pro mě znamená velmi mnoho.

Myslíte, že by měl být důležitý pro každého? Já si to tedy myslím. Vždyť to nemusí být vůbec těžké, stačí si najít každý den pár desítek minut a něco si přečíst, něco poslouchat a vzdělávat se dále v oblasti, která vás zajímá. A to je právě ten osobní rozvoj. A není jenom o vzdělávání se v oblasti své odborné činnosti, ale i o vzdělávání v oblastech jako je komunikace, motivace, kariéra atd. protože toto jsou klíčová slova k dosažení vašeho úspěchu.

Bojíme se neúspěchu

Proč se ale bát něčeho, co ani nevíte, že přijde? To je jako bát se Lochnesské příšery. Možná existuje, možná ne. Ale víme to jistě? Nevíme. A tak i váš neúspěch přijít nemusí, ale samozřejmě může. To nezjistíte, pokud to alespoň nezkusíte.

Nepřijali jsme zodpovědnost za svůj život

To, co v životě děláte, jak se cítíte, jak jste v životě spokojeni, to vše je jen vaše zodpovědnost a možná i vaše „vina“. Často slyším od svých kamarádů z vysoké školy, jak jim „někdo či něco“ brání udělat určitou věc. Ale co jim brání? Když něco chci udělat, a je to samozřejmě správné a pro společnost prospěšné, tak to udělám.

A když vím, že mě to může posunout v kariéře dál, udělám to tuplem. Ono je opravdu pohodlné říct, že něco udělat nemůžu, i když vlastně můžu, ale vím, že to bude stát úsilí a práci. Ono je pak totiž nejlepší se na to „něco“ vymluvit. Proto já říkám – za všechno ve svém životě si můžu sám – za své úspěchy i neúspěchy, za své vzestupy i pády.

Nemáme kolem sebe podporující prostředí

Podporujícím prostředím v tomto smyslu myslím především lidi ve vašem okolí. Říkají vám, ať raději nemáte velké cíle, že vysoko trčící stébla se sekají jako první? Že na něco nemáte, ať jste raději při zemi? Mám pocit, že od malička jsme vystaveni těmto demotivujícím myšlenkám. A po nich se úspěchu dosahuje mnohem hůře.

Nakonec jim totiž podlehneme. Proto se nikdy nenechte těmito myšlenkami ovlivňovat, věnujte v tomto případě mnohem více času svým vlastním a originálním myšlenkám, pocitům či intuici, protože ty vám říkají pravdu. A mohou vás posunout v životě dále.

Nejsme zdravě sebevědomí lidé

Každý to říká, jak je důležité mít zdravé sebevědomí. Ale kolik lidí má opravdu to zdravé sebevědomí? Myslím, že spousta lidí ne. Vždy se obáváme reakcí jiných nebo konáme dle vůle jiných. Především ženy mají obecně nižší sebevědomí, než muži. Neumí se prosadit a stát si za svými názory.

Proto, a to je snad jednou z nejdůležitějších myšlenek, stůjte za svými tvrzeními a nenechte si své názory brát. Úspěch může být totiž blíž, než si myslíte. Je potřeba si věřit.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.