Zase ta stejná předsevzetí jako loni?

Máte letos v plánu opět hrát oblíbenou společenskou hru „dobrá předsevzetí do nového roku“? Chcete začít cvičit, víc se věnovat dětem nebo přestat kouřit? Už teď víte, že se vám to stejně jako vloni nepodaří? Možná je na čase změnit přístup

Proč předsevzetí nefungují

Předsevzetí vlastně znamená: Chci něco jiného, tohle nechci! Pokud si někdo dává předsevzetí, tak vlastně podvádí. Není dostatečně upřímný sám k sobě ani k ostatním a nedokáže si na rovinu říct, co mu na jeho životě vadí a co je v něm špatně. Místo toho, aby věci rovnou změnil, uchyluje se k předsevzetím a nalhává si, že vše změní někdy v budoucnu. Činí tak z toho důvodu, že někde uvnitř sama sebe vlastně předsevzetí nevnímá jako nutnou změnu současné situace, se kterou není spokojen, ale pouze jako možné vylepšení svého života. To pak nepovažuje za nezbytně nutné

Jak předejít nesplněným předsevzetím

Mnoho lidí si stěžuje, že není schopno splnit svá novoroční předsevzetí. Ještě více lidí se však s tímto faktem smířilo a předsevzetí se už vlastně ani splnit nepokouší. V podstatě existují jen tři zaručené recepty, jak předejít nesplněným předsevzetím a vyhnout se tak negativním důsledkům a pocitům

1. Nedávejte si předsevzetí

Zamyslete se nad tím, zda nekladete příliš velký důraz na dokonalost. Opravdu jsou vaše předsevzetí tak důležitá? Je skutečně nezbytné, aby vaše váha byla o deset kilo nižší nebo abyste se cvičení věnovali pět dní v týdnu? Nejste na sebe moc přísní? Není vaším problémem spíše než neplnění předsevzetí perfekcionismus?
 
Pokud jste na poslední dvě výše položené otázky odpověděli ano, snižte počet svých závazků. Vždy než nějaký další přijmete a než se rozhodnete, že ho splníte, zvažte, zda na to stačí vaše časové možnosti. Zkrátka neúkolujte se příliš, když už předem víte, že není ve vašich silách vše splnit.

2. Předsevzetí přehodnoťte

Uvědomte si, že přehodnocený úkol není totéž jako úkol nezvládnutý. Pokud se změnily okolnosti, je naprosto v pořádku své předsevzetí přehodnotit. Slíbili jste si, že budete pravidelně každý týden chodit cvičit a pak jste si na náledí zlomili nohu? Pak se zcela určitě nejedná o nesplněné předsevzetí, ale o úkol, který nemohl být splněn kvůli nepředvídaným okolnostem

3. Předsevzetí splňte

Dalším způsobem (a asi tím nejlepším), jak se zbavit negativních pocitů spojených s vašimi předsevzetími, je zkrátka všechna předsevzetí splnit.

Jak svůj život opravdu změnit

  1. S plněním předsevzetí začněte ihned a nečekejte s nimi do Nového roku. Uvědomte si, že 1. leden není v ničem výjimečný a plnění úkolů po tomto datu nebude o nic snazší.
  2. Berte svá předsevzetí vážně, neměňte je podle své aktuální nálady a hlavně nevzdávejte se hned při prvním neúspěchu.
  3. Sepište si všechna svá předsevzetí nebo úkoly, ať je vidíte hezky před sebou. Zvýšíte tím šanci, že se ve vás při pohledu na seznam probudí inspirace, případně znechucení či dostatečný strach, které vám pomohou úkoly splnit.
  4. Za splněné úkoly se odměňujte, za nesplněné zaveďte sankce. Uvidíte, že metoda trestů a odměn neplatí pouze na děti, ale že i vám se stane užitečným pomocníkem.
  5. Najděte ve svém okolí někoho, kdo má podobný nebo stejný cíl jako vy a dejte se s ním dohromady. Ve dvou se to lépe táhne a i plnění nepříjemných úkolů je rázem snadnější a zábavnější.
  6. Pokud se vám dlouhodobě nedaří plnit své úkoly, možná máte problém, s nímž vám může pomoci jen odborník. Jen on dokáže přesně odhalit, co vám v plnění úkolů brání, případně co vás v jejich plnění brzdí.  Nebojte se kontaktovat jednoho z našich koučů.
  7. Najděte si své Emoční rovnice s pomocí mého online programu.
Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.