Jak si sestavit novoroční předsevzetí?

Blíží se nový rok, a tak se začíná ozývat náš vnitřní hlas. Často sami hodnotíme končící rok a vynášíme své soudy o tom, jaký byl a co nám přinesl.

Někteří z nás si často na konci roku vyčítají, co všechno měli udělat jinak. Co nedokázali a nezvládli. To, že si budeme své nesplněné cíle vyčítat, nám ale nepomůže. Naopak to v nás vyvolá negativní myšlenky a emoce. Pokud je člověk spokojený a prožívá ve svém životě radost jako každodenní součást života, potom i vlastní sebehodnocení bývá pozitivní. Lépe totiž dokážeme nejenom zhodnotit naše úsilí a ocenit tak sebe, ale zároveň si stanovujeme jen takové dlouhodobé cíle, o kterých víme, že jsou pro nás splnitelné. Nesnažíme se horlivě předělávat sebe sama tím, že si naložíme spoustu osobních závazků. Potom se většinou při jejich neplnění ve svých myšlenkách „mrskáme“ za to, jak jsme nemožní. Přesvědčujeme se tak vlastně zas a znova o naší nedokonalosti, kterou si sami způsobujeme naším nepřijetím.

Zkusme proto pracovat zcela opačně. Otočme naše staré negativní nastavení, které v naší hlavě vyhodnocuje nás samotné jako ty špatné. Které nám generuje programy o tom, jak jsme pomalí, nehezcí, jak nám nic nejde, jak nemůžeme nic dokázat. Přepišme je v našich vzorcích pochvalou, přijetím a oceněním všeho dobrého, co jsme za tento rok dokázali.

Věčná nespokojenost, nebo vděčnost za poznání?

Klienti většinou vědí, co dělají špatně, co neumí, co nedokážou a co zkazili. Ale už si neuvědomují to, co dělají skvěle, jak jsou dobří a proč.

Někdy naše cesty nebývají procházkou růžovým sadem, ale ani moudrost člověka nevzniká samovolně. Tak jako se dobrý herec nenaučí hrát své role vyčtením teorie z knížek, ale jeho umění rozkvete při skutečném vystupování až na jevišti, tak stejně takovou mírou zkušeností procházíme ve svých životech. Buď jsme spokojení a dál si tvoříme své vlastní příběhy, nebo v opačném případě máme vždy možnosti volby, jak změnit to, co se nám v našem příběhu nelíbí. Nikdy se toho ale nezbavíme jen tak, že budeme věčně nespokojenými. Nespokojenost se sebou samým jen zvyšuje další riziko deprese a úzkosti.

Dopřejme si proto v novém roce více pozitivních okamžiků. Více než na naše neúspěchy se zaměřujme na to, co jsme dokázali.

Co si dát jako předsevzetí do nového roku?

  • Nebuďme na sebe tak přísní
  • Děkujme sami sobě za každý malý úspěch
  • Oceňujme se
  • Nechtějme po sobě hned radikální změny
  • Nedávejme si nesplnitelné cíle
  • Odpouštějme si
  • Více se chvalme
  • Nic už si nevyčítejme

Zkusme v sobě nacházet pocity vděčnosti za to, co nám letošní rok přinesl. Přemýšlejme, jak se vlastně máme dobře. A pokud zatím ne, tak to změňme.

Někdy může být právě tím prvním krokem vděčnost za to, co žijeme. I když je to příběh plný chaosu a zmatku. Máme ho možná takový právě proto, abychom se vzpamatovali.

Až se přehoupne rafička hodinek a ve světě se začne slavit příchod nového roku, nezapomeňme si v tichosti, tam někde uvnitř chrámu svého srdce, splnit jedno ze svých nových předsevzetí: Odpusťme si, oceňme se a už si nic nevyčítejme.

Budeme tak láskyplnými společníky po celý rok nejenom sobě, ale i našim blízkým.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.