Když spánek nepřichází

Jistě se vám někdy stalo, že jste nemohli usnout. Hlavou se honí mnoho myšlenek o budoucnosti, minulosti, jak věci nejlépe vyřešit… Člověk se v těchto úvahách často zacyklí. To je stav, který spánek nejenže nepřivolá, ale naopak ho odhání. A když už spánek konečně přijde, bývá nekvalitní, s mnoha probuzeními a plný splašených snů. Pokud se dlouhodobě trápíte svízelnou situací, která zdánlivě nemá řešení, může to být důvod vaší chronické nespavosti a únavy.

Jaké jsou příčiny špatného spánku?

Jednou z příčin je právě nekontrolovaný tok myšlenek, který nedovolí mysli relaxovat a plynule přejít do spánku. V tu chvíli se nacházíme v jakémsi virtuálním světě, tedy mimo přítomnost. Protože jediná skutečnost je to, že právě ležíme v posteli a nemůžeme usnout.

Jak pomocí techniky docílit kvalitního spánku?

Pro navození kvalitního spánku fungují mimo jiné techniky, které stáhnou vaši mysl zpět do pověstného tady a teď. Snad nejvíce se tomuto tématu věnuje Eckhart Tolle ve své Moci přítomného okamžiku. Popisuje ho jako meditační stav. Stav, kdy je mysl prázdná, bez obsahu, bez myšlenek. Podle tohoto autora si spánek můžeme navodit tím, že „čekáme na myšlenku“ a překvapivě zjistíme, že žádná nepřichází.

A to je přesně ono! Tuto techniku jsem pro lepší vizualizaci trochu upravil. Představíme si, že nad hlavou máme štít, který naše myšlenky odráží. Dostaneme se do podobného stavu, kdy čekáme, jestli něco přiletí, a díky tomu se naše mysl stane prázdnou.

Další věc, která u mě velmi dobře fungovala zejména na studiích před státnicemi, je Schultzův autogenní trénink. Je to metoda, která zapojuje spíše tělo. Nicméně její součástí je opět zpřítomnění a koncentrace mysli.

Postupně se soustředíme na navození tíhy těla, jeho tepla. Soustředíme se na dech, tep… Tedy na to, co je teď. Pravidelné tělesné rytmy člověka navíc velmi uklidňují. V neposlední řadě si navozujeme tělesný stav blížící se hypnóze, tedy extrémní relaxaci.

Díky mami! Díky tobě se mi spí lépe.

Nedávno, když hlava odmítala vypnout a já se snažila vymyslet všechno a za všechny, jsem si vzpomněla na slova své mámy. Jejím vzorem byla Scarlett O’Harová z knihy Jih proti Severu. Máma mi vyprávěla, že když hrdinku večer něco trápilo, prostě si řekla: „Budu o tom přemýšlet až zítra.“

Experimentálně jsem to zkusil a sám jsem byl překvapen tím, jak dobře to fungovalo. Najednou mě zaplavil příval dobré nálady, pocit lehkosti.

Pocit, že všechno nemusím vyřešit teď hned, že dnes jsem udělala dost a další zase zítra. Vlastně jsem sám sebe pochválil a dovolil si odpočinout a nechat věci „nedodělané“. Odměnou mi byl hluboký spánek, ze kterého jsem se ráno probudil svěží a odpočinutý.

Takže příště, až nebudete moci usnout, zkuste jednu z těchto technik:

  • čekejte na myšlenku, neboť žádná nepřijde (štít);
  • soustřeďte se na to, co je teď (autogenní trénink);
  • pochvalte se za to, co všechno jste dnes udělali a vymysleli s pocitem, že si spánek zasloužíte a další povinnosti vás čekají až zítra

Jsou to ale všechno metody první pomoci! Pokud se za vaší nespavostí skrývají dlouhodobé problémy, ze kterých nevidíte východisko, vyhledejte odborníka. Uvidí vaši situaci z jiné perspektivy než vy a pomůže vám pomoci najít řešení.

Mé doporučení, k docílení hodnotného spánku.

Často je mozek tak aktivní, že neumí zaspat a potřebuje od nás pomoc. Můžete využít dobu bdělosti na vytahání svých Emočních rovnic ze své hlavy. Mozek je jenom počítač a pracuje s tím, co se mu tam během života nahrálo. Budu rád, když se se mnou podělíte o své zkušenosti. S přáním krásného spánku.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.