Vnímej, co je teď, jinak co chceš, nemusíš spatřit

Kam směrujete svoji pozornost? Žijete v těšení se na budoucnost, anebo se radujete z toho, co je teď?

Přistihl jsem se, že velmi mnoho času trávím přemýšlením nad tím, co mě čeká. To ale nechci. Nemohu přece žít v doufání, že budoucnost bude lepší, a pak se vracet do svého nedokonalého dne a nějak si ho dožít.

Hovořil jsem se svým synem a on mi opakoval slova: „Těším se na zítra”. „Těším se, až se stane toto a tamto.”

Přitom se trápil nad tím, že jeho přítomnost není tak růžová, jak by si přál. Když jsem se zamyslel nad sebou, měl jsem podobný způsob myšlení.

Když se neumím radovat z toho, co mám teď, nemusím si ani všimnout, až v budoucnosti přijde, po čem nyní tak toužím.

Život „Až jednou” neexistuje

Když právě teď nevidím, neraduji se, neprožívám, jak mohu za měsíc vidět, radovat se a prožívat? Když právě teď nevidím kolem sebe krásu, neprožívám nádheru, necítím vůně, nevychutnávám jídlo, jak mohu jindy být naplněn právě tím, co chci a po čem toužím?

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Nepropadněte iluzi! Život ve stylu „jednou“ neexistuje. Vždy budete prožívat jenom právě teď. A možná se ani toho dne, na který tak úpěnlivě čekáte, nedožijete.

Všímejte si toho, co je právě teď

Jsem-li citlivý na prožitek tohoto okamžiku, zjišťuji velmi dobře, co se mi líbí, a co ne. Mohu ihned korigovat, co chci, a co ne. Mohu se soustředit na mnoho věcí kolem sebe. Například dělám toto:

  • pozoruji mraky,
  • pozoruji slunce,
  • cítím vůně pole,
  • jím pomalu a soustředím se na chutě,
  • vnímám lidi kolem sebe,
  • vnímám partnera a jeho lásku,
  • soustředím se svůj pocit teď.

Pouze nyní je život a ten mohu ještě žít, dokud mám čas.

TIP: Přečtěte si mou knihu Partnerský manuál.

Žiji z toho, co je kolem mě teď. Jindy už nemusí nastat.

Kolem mě je mnoho věcí, které mohu dělat a které mohu prožívat a vychutnávat. Vše kolem mě již jsou věci, které si plánuji jednou dělat a prožít, a svět mi v tomto okamžiku nabízí pestrou variaci mnoha prožitků.

Nebudu přece na nic čekat. Jdu se sytit dechberoucími prožitky! Život mám jeden a denně se mi z něj ukrajuje kousek směrem ke konci.

Proto jsem se začal učit tenis, oprášil jsem golf, udělal jsem si řidičák na loď, začal jsem více jezdit na kole. Přihlásil jsem se na potápěčské safari.

Obnovil turistiku. Nařídil jsem si budík na 6.00 a učím se mít ze života více. Učím se vařit, prohlubuji se v angličtině.

A co se vám bude líbit? Koupil jsem si nepromokavý klobouk, abych mohl ráno vyrazit i v dešti. Vždyť je to přece jenom voda a být mokrý a promrzlý je taky skvělý zážitek. Zvláště pak když si uděláte teplou kávu nebo čaj.

Moudro do kapsy: „Nemrhejte dny, které vám ještě zbývají. V posledních chvílích svého života vám totiž dojde, že jeden den je velmi žádané zboží!

Mnozí by za něj zaplatili miliony, avšak marně.”

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.