Strach a jak se ho zbavit?

Stalo se vám, že jste kvůli strachu zůstali doma, neodešli na schůzku, opustili jednací místnost, neřekli jste svůj názor či zklamali sami sebe?

Nejspíš ano. Strach je totiž taková malá příšerka, která sice není vidět, ale tiše sedí v naší hlavě a nečekaně se probouzí a koná své dílo zkázy.

Díky strachu neděláme svoji oblíbenou práci, spokojíme se s druhořadým partnerem, škudlíme zbytky peněz doma pod polštářem, necvičíme, nejíme zdravě. Strachem jsme mnohdy doslova paralyzováni a nuceni k životnímu stylu, který nemá cenu a uvádí nás tak akorát do bezpečí domácího křesla či postele.

Chcete se zbavit strachu?

Pak musíte přijmout tato fakta:

  1. Některé strachy jsou zabudované do naší hlavy tak, aby nás opravdu chránily. Třeba od seskoku z okna z 9. patra. Budeme jim říkat opodstatněné strachy.
  2. Ty další neopodstatněné strachy jsme se naučili nejvíce od našich předků a jsou úplně k ničemu. Pouze nám komplikují život a vůbec nic se nestane, když je vymažeme z hlavy.
  3. Zbavit se strachu je proces podobný hubnutí přebytečných kil. Sádlo jsme nabírali roky, ale roky se ho budeme také zbavovat. Jojo efekty nejsou účinné. Odstraňovat strachy je proces, který vyžaduje znalosti o naší osobnosti a o tom, kudy se nám strachy do hlavy dostaly.

Jste připraveni začít? Skvělé, tak pojďme dále.

Které jsou opodstatněné strachy?

Strach z pádu ze skály. Strach z vyskočení z okna. Strach při rychlé jízdě. Strach při seskoku padákem. Strach z utonutí. Strach z bolesti. Strach ze smrti a podobně.

Které jsou neopodstatněné strachy?

Strach, že nejsem dost dobrý. Strach, že nevypadám dobře. Strach, že nebudu mít co jíst. Strach, že mě nikdo nebude chtít. Strach, že pro mě není dobrá práce. Strach, že práce je na světě málo. Strach, že se neuživím. Strach, že na světě není dost peněz. Strach, že budu potrestán. Strach, že nemohu říkat, co si myslím… a tak bychom mohli pokračovat snad až do nekonečna.

Neopodstatněných strachů je totiž na světě nepřeberně mnoho.

Váš úkol: Napište si nyní své 3 neopodstatněné strachy.

  1. ………………
  2. ………………
  3. ……………..

Jak vznikají neopodstatněné strachy?

Učením od našich předků. Ano, čtete dobře. Bojíme se, protože se báli ti před námi!!! Máme strach z něčeho, co se nám nestalo. Pouze na nás hodili svůj strach naši předkové. Máma, táta, babička, děda, prababička, pradědeček, a to až 6 pokolení zpět.

Síla, co? Ano, je to tak. Bojíme se, protože jsme si zkopírovali programy strachu z hlav našich předků. Bojíme se tedy podobně jako oni. Nevědomě a dobrovolně jsme převzali rodová nastavení (tzv. emoční programy), aby nás pak trápila po zbytek života. A to tak dlouho, dokud s tím něco neuděláme.

Mladík se obává oslovit ženu, kterou má rád. A to ne z toho důvodu, že by byl ošklivý. Ale proto, že někdo z jeho rodu na něj uvrhl strach, který zažil on sám.

A tak můžeme brát příklad po příkladu a zjišťovat, čeho se bojíme. Vždy najdeme situaci, kdy se nám to stalo poprvé. A pak se zkuste zeptat sami sebe:

Kdo vám strach předal?

Od koho z rodu jste nasáli do hlavy neopodstatněný program, který vám vyrábí pocit strachu?

Strach může vznikat i tak, že jsme prožili nějakou bolavou situaci a hlava si ji zapsala do své paměti. Rozchod, odmítnutí, výprask, opuštění, tmu ve sklepě, strašení pavouky. Spadnutí z výšky, tonutí, pohrdání apod.

Jak se pocit strachu vyrábí?

Mozek je vlastně taková výpočetní technika pro kontrolu těla a jeho funkcí a pro výrobu emocí a životních prožitků. Jakmile se do hlavy dostane program strachu, mozek bude vždy pracovat tak, aby svého majitele ochránil před opakováním podobné situace.

Způsobu, jakým svého majitele chrání, říkáme STRACH.

Měli jste náročný rozchod? Pak budete prožívat emoci strachu z dalšího vztahu.

Byli jste podvedeni partnerem? Pak budete mít strach věřit novému partnerovi.

Stali jste se předmětem bolavé neoprávněné kritiky? Pak budeme mít strach dělat v kolektivu chyby.

Byli jste doma odmítáni? Pak budete mít strach o něco žádat.

Strach je základem psychických chorob všeho druhu.

Za každým strachem stojí kdysi naučený program

Ano, je to tak. Mozek je výpočetní technika. Učí se novým věcem, podobně jako naše počítače doma. Nahrává si nové programy z okolí, kde žije.

Váš strach je řízený naučeným programem, který je možné najít a vymazat. Dobrá zpráva, že ano?

Pokud tedy prožíváte například pocit strachu z nového vztahu, položte si otázku: „Čeho se bojím v novém vztahu?“ Napište si své odpovědi. To jsou vaše první programy, které nosíte ve svém podvědomí.

Pokud budete chtít s hledáním programů pomoci, tak na tomto webináři vás naučím dalšímu kroku na cestě k odbourání strachů. www.emocnisken.cz

Pokud chcete se svými strachy zatočit jednou provždy, pak je potřeba udělat toto:

  1. Uvědomit si, že strach je pouze výpočet vaší hlavy.
  2. Uvědomit si, že výpočet vyžaduje program.
  3. Uvědomit si, že program se dá najít a smazat.
  4. Přijmout fakt, že proces bude chvilku trvat, podobně jako hubnutí.
  5. Slíbit si, že se strachu jednou provždy zbavíte.

Dalším krokem je udělat si svůj emoční sken.

Emoční sken učím na webináři, jehož rozvrh živých vysílání najdete na www.emocnisken.cz

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.