Tvůj čas – tvůj (ne)přítel?

Náš čas je velmi cenný a někteří z nás s ním zatím neumí správně zacházet. Je to podobné jako s penězi. Máme je, ale utratíme je a někdy ani nevíme za co. Máme svůj čas, ale neužíváme si ho. Často chodíme do práce a z práce a žijeme nadějí na to, že brzy bude víkend. Jenže ten uteče jako voda a my se vracíme do starých zajetých kolejí. Nemáme čas sami na sebe. Nedokážeme si udělat čas na to, abychom si došli zaběhat do parku nebo si pravidelně zacvičili. Nedokážeme se scházet se svou rodinou, s přáteli. Říkáme, že nestíháme a že nemáme čas.

Dokážeš si užívat volna?

Někteří lidé dokonce nedokážou využít svého času ani v době dovolených a volna. U moře na pláži tak často vidíme mobily i notebooky. Mozek nám často hlásí, že na volno nemáme nárok, dokud nesplníme nějaký úkol. O jeho skutečné potřebě ve skutečnosti za pár dnů už ani nevíme. Ovšem to, že jsme své tělo i mysl ošidili a neodpočíváme, se může nemilosrdně projevit na našem zdravotním stavu. Tyto kapičky ukrajování si svého vlastního volna se po čase stávají silným proudem ničivého tsunami. Lidé, kteří k nám chodí na koučink pro pomoc se zbavením se následků syndromu vyhoření, o tom vědí své.

A co naše sebeláska?

Také naše sebeláska je vždy přímo úměrná tomu, jak umíme hospodařit se svým časem. Zda ho efektivně využíváme, a to také někdy jen sami pro sebe. Protože pokud se máme rádi, měli bychom si svůj čas hýčkat. Nemusí se to každému podařit hned. Pomoci může, když si třeba i pomalu budeme uvědomovat souvislosti, které brání naší spokojenosti. Správné a efektivní využívání našeho času totiž přispívá nejenom ke zkvalitnění našeho života, ale zároveň nám umožňuje plné a vědomé prožívání jednotlivých životních etap. A je přece škoda, aby nám život jen tak proklouzl mezi prsty.

Co pro sebe a svůj čas můžeš udělat hned teď?

Naplánuj si svůj denní rozvrh tak, aby si s ním sám byl spokojený. Kromě každodenních povinností si předem plánuj své pravidelné volné místo také pro to, co považuješ pro svůj život za smysluplné, jako např. cvičení, cestování, kurz cizího jazyka nebo návštěva divadelního představení.

Tvůj čas patří tobě a lidem, se kterými se cítíš dobře. Lidem, které máš rád a kteří mají rádi tebe. Dobře zvaž, komu chceš věnovat svůj čas. Také s rodinou a s partnerem by ti mělo být hezky a společný čas by měl být pro vás tím nejvzácnějším.

Udělej si svůj volný den

Dělej si pro sebe pravidelně svůj „volný den“. Naplánuj si celý den volno a dělej v něm jenom to, co tě baví. Jdi do wellness, na squash, do sauny nebo jeď na výlet do přírody. V tento den se také pořádně vyspi. Vypni budík a mobil. A pokud „svůj den“ strávíš např. jenom doma s knížkou, potom je to také v pořádku. Je to přece tvůj čas. Pravidelně odpočívej!

Čas se nedá vrátit. Hýčkej si ho. Snaž se pohladit ve svém čase také svoje tělo. A svou duši. Kdy naposledy ses zeptala jen sama sebe: Nechybí ti dnes něco? Nedala by sis něco dobrého, třeba kafíčko? Nepotřebuješ si zajít na masáž? Další volné místo ve tvém rozvrhu věnuj tedy sama sobě. Dopřej si pro sebe pravidelně návštěvu kadeřníka, kosmetiky nebo se nech rozmazlovat jinak. Důležité je zažít ten příjemný pocit. Nepodceňuj svou sebelásku!

Na závěr uvádím malou meditativní afirmaci:

„Můj čas patří mně. Je to překrásná vůně rozkvetlých stromů. Je to zářící východ slunce nad obzorem. Je to hlasitý smích mých dětí. Je to laskavá tvář mé milované ženy. Můj čase, málem bych zapomněl, že jsi tak cenný! Že jsi tím nejcennějším, co mohu darovat sobě a také svým milovaným…“

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.