Jak vyhrát nad vánočním stresem?

Nakupujete dárky v obchodním domě na poslední chvíli a všude okolo vás je plno podobných nešťastníků? Z rádia hraje koleda, kterou jste dnes už slyšeli asi desetkrát a v zimní bundě, kterou máte na sobě, je vám neskutečné teplo? Máte tohle skutečně zapotřebí? Nezasloužíte si pro jednou prožít opravdovou pohodu Vánoc?

Řekněte stresu STOP!

Stres je nepříjemný, ale bohužel především před Vánoci se stává společníkem mnoha lidí. Jeho příčinou je pocit vlastní nedokonalosti a mylná představa, že vše musíme zvládnout na 100 %. Např. o Vánocích se tedy do stresu dostáváme ve chvíli, kdy kvůli každodenním povinnostem nemáme perfektně uklizený byt, nakoupené dárky či upečené cukroví.

Připadáme si neschopní, máme pocit, že jsme selhali a že právě kvůli nám bude mít rodina zkažené Vánoce. Snažíme se vše dohnat na poslední chvíli, přitom jsme stále unavenější a vyčerpanější a seznam našich úkolů stále nekončí. Stop. Je čas na změnu.

Jak z Vánoc udělat pohodové svátky

Určitě jste už někdy zaslechli, že vánoční svátky jsou svátky klidu a míru. Rodina se sejde pohromadě, rozjímá a raduje se ze společně strávených chvil. Pokud jste nic podobného ještě nikdy nezažili, tak je někde chyba.
Naučte se delegovat úkoly. Vysvětlete partnerovi, že nákup vánočních dárků skutečně není jen vaše starost a že i on by mohl vašim dětem vybrat něco, co by se jim líbilo. Stejně tak by se pro jednou mohl podílet i na nákupu dárků pro své rodiče.

Pokud máte děti, zapojte je do pečení cukroví. Perníčky možná nebudou mít dokonalé tvary a nebudou perfektně ozdobené, ale budou upečené s láskou a radostí. Stejně tak nechte na dětech zdobení vánočního stromku. Jeden rok přeci přežijete, když k sobě ozdoby nebudou ladit a stromek bude hýřit všemi barvami.

Dostaňte se do vánoční nálady

Zapomeňte na to, že v obchodním domě přijdete do vánoční nálady a vyrazte raději na adventní trhy. S vánočním punčem v ruce se zde budou dárky určitě nakupovat příjemněji a ještě budou originální a stylové.

Zajděte na vánoční koncert, a to i tehdy, pokud máte pocit, že máte spoustu jiné práce a nemůžete si dovolit promarnit ani chvilku. Uvidíte, že když se na chvíli zastavíte a odpočinete si, že vám potom vše půjde rychleji. Navíc vás vánoční přípravy začnou bavit, protože konečně budete mít tu správnou sváteční náladu.

Ujasněte si priority

Skutečně je tak důležité, aby váš byt zářil čistotou a na podlaze neleželo ani smítko? Opravdu potřebujete mít napečeno dvacet druhů cukroví? Zamyslete se nad vším, co před Vánoci děláte a sepište si seznam. Pak zvolte např. deset položek, které vám přijdou nepodstatné a tyto položky ze seznamu vyškrtněte.

Následně ze seznamu vyberte další věci a některé z nich dejte na starosti partnerovi, jiné dětem. Obzvláště jsou-li vaše děti větší, uvidíte, že se stanou vašimi šikovnými a užitečnými pomocníky.

Udělejte si během plnění úkolů čas i na odpočinek. Určitě by nebylo dobré, kdyby na Štědrý den bylo vše hotové a připravené, avšak vy byste si už v sedm večer nepřáli nic jiného, než si jít lehnout do postele. Podívejte se tedy v pauze mezi předvánočními přípravami i na nějakou tu pohádku, projděte se zasněženým lesem, a nebo vytáhněte z komory brusle a vyzkoušejte, jestli si ještě stále pamatujete to, co jste se na základní škole naučili.

A nejdůležitější rada na závěr. Nesnažte se Vánoce prostě nějak přežít, ale zkuste si je pro tentokrát co nejvíce užít. Koneckonců jsou to nejkrásnější svátky v roce a byla by škoda, kdyby se trochu té jejich krásy neusadilo i ve vašem domově.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.