Od romantiky po realitu: Základní fakta o mileneckých vztazích

Vývoj mileneckého vztahu

Milenecký vztah může být velmi vzrušující, ale zároveň také plný komplikací. Když to mezi milenci zajiskří a začne vztah, často se cítí jako by byli na vrcholu svého naplnění a zamilovanosti. Nicméně s časem, když zamilovanost opadá, mohou se objevit problémy. Zejména pokud se jedná o ženatého muže či ženu a nebo má jeden či oba z milenců jiného partnera. Nevěra může být bolestivá a může způsobit rozvod nebo rozchod. I když někteří jedinci dokážou dlouho udržet milenecký vztah aniž by byli odhaleni, většina takových románků nemá dlouhé trvání. Žádný skutečný vztah nemůže být intimní, plný důvěry a lásky, pokud tajně ukrývá ještě jiného muže, či ženu.

Pokud toužíte po autentickém a zdravém vztahu, který je založen především na důvěře a skutečné lásce, je důležité zvážit, zda vaše vzplanutí stojí za obětování důvěry a lásky vašeho stálého partnera a zda milenecký vztah je cesta pro vás. Někteří lidé se mohou zaplést do opakovaných afér i při trvajícím vztahu s partnerem, ale takové zkratkovité jednání často vyplývá z nedostatku spokojenosti, sebevědomí či nedostatečné komunikace v partnerství. Proto je klíčové aktivně řešit problémy ve vztahu než se dopustit nevěry.

Jak funguje milenecký vztah aneb základní pravidla

Když se zamilujete do svého milence, musíte si uvědomit, že vztah má určitá pravidla. Nejprve byste spolu měli mluvit o tom, co jeden od druhého očekáváte. Důležitá je dohoda mezi milenci v tom, že si rozumíme, jakou představu a intenzitu každý očekává. Myslete především také na vztah doma – jestli chcete trvalý vztah udržet, musíte být upřímní vůči svému milenci. Proto je důležité vědět, že milenecký vztah může být krásný, ale přece jen jsme se rozhodli podvádět, což ve vašem vztahu může způsobit katastrofální a nevratné změny. Myslím, že nikdo nechce být podváděn a dělit se o partnerskou intimitu ještě s třetí stranou. Na druhou stranu, zamilovat se někde jinde se může stát, v tom případě buďte upřímní a co nejdříve se svěřte svému stálému partnerovi, aniž byste ho nečestně „tahali za nos“ a předstírali vaší jedinečnou lásku k němu. Váš protějšek je do této situaci nedobrovolně vtažen, tak prosím, buďte fér.

Je také důležité vědět o výčitkáchstrachu z toho, co by se mohlo stát, když řeknete pravdu. Strachu, že se vztah s milencem či milenkou provalí. Většinou lidé podvádějí právě kvůli nepohodlínedostatku komunikace ve svém vlastním vztahu. Když už nevěra vznikne, v prvním momentu si raději toto tajemství nechte pro sebe, abyste měli dostatek času si promyslet, jak dál. Nezapomeňte, že dlouho milenecký vztah vydrží jen tehdy, když se oba partneři chovají odpovědněrespektují hranice toho druhého.

Když se z mileneckého vztahu vyklube láska

Když se z mileneckého vztahu vyklube láska, může to být začátek nového a skutečného vztahu. Přestává to být jen románek plný sexunespoutanosti, ale milenecký vztah dostává nový rozměr skutečného a plnohodnotného vztahu. Lidé, kteří trpí nefunkčními vztahy či manželstvím cítí novou naději na naplněný vztah. S milenkou či milencem to bylo tak nádherné a vznikla nová láska. Milenec nebo milenka splňuje kritéria ideálního protějšku a nová láska a vztah je na světě. Lidé si často říkají, tenhle vztah už konečně vyjde, dostávají novou naději a chuť do života.

Pokud se milenecký vztah změní parametr na stálý vztah, nastanou změny. Do nespoutanosti, lehkosti, vášně a bezstarostnosti se postupně začne vkrádat všednodennost, povinnosti a práce. Milenka získá status partnerka či manželkavztah se zákonitě mění, u mužů to samé v obrácené roli. Buď se nová láska bude prohlubovat a milenecký vztah přeroste v něco pevného a trvalého, a nebo se postupně rozpadne. Vyprchá v něm počáteční oheň a přejde do statusu normální všední život. Často může dojít i k lítosti, že dotyčný rozbil a opustil kvůli milence manželství či svého partnera a nový vztah nesplnil vysněný předpoklad. Není už však cesty zpět, důvěra byla zničena.

Jak končí milenecké vztahy

Ve světě mileneckých vztahů se často stává, že jeden z partnerů se vrátí ke svému stálému partnerovi či rodině a nebude už chtít ve vztahu pokračovat. Stává se, že hlavně ženy na pozici milenky často prožívají nepříjemné a tíživé pocity, když se její láska vrací domů, do zázemí, které poskytuje stálá partnerka. Někdy se dostaví výčitky svědomí či pocit odpovědnosti vůči dětem či majetku a muž svoji milenku rychle opustí.

Z výpovědí a příběhů řady našich klientů, jak v pozici milenek či milenců, tak v pozici podváděných žen i nevěrných mužů je zřejmé, že nevěra je bolestná záležitost pro všechny strany. Pocity viny a strachu z odhalení cítí ten, kdo je nevěrný. Úzkost, smutek, žárlivost, touhu cítí ten, kdo je na straně milenky či milence. Zradu, ztrátu důvěry, bolest a zklamání cítí ti, co jsou podváděni. Šťastný konec se většinou nekoná, jen mnoho bolesti. Nevěra dokáže během okamžiku zničit vše harmonické, intimní a důvěrné.

Jak poznat, že manžel ukončil vztah s milenkou

Jak poznat, že manžel ukončil vztah s milenkou? Pokud si všimnete, že váš manžel najednou tráví více času s vámi než mimo domov, kontakt s vámi samovolně a rád vyhledává, může to být známkou toho, že se vztah s milenkou chýlí ke konci. Pokud se začne víc zajímat o vaše společné zájmy a hledá nové způsoby, jak s vámi trávit čas, může to naznačovat, že už není tak citově zaujat u své milenky a jeho zájem postupně opadá. Dále začne mít zájem o intimitu a sex s vámi. Pravděpodobně začne aktivně řešit problémy vašeho manželství a bude se snažit vám více porozumět než dříve. To vše může být znakem toho, že se snaží projevit své city směrem k vám a vaše manželství či partnerství vrátit do původních kolejí.

Možná partnera tíží otázky ohledně morálky, odpovědnosti a pocitů viny. Do jaké míry si uvědomil kde má svoje srdce a místo, je otázkou. Každopádně známkou toho, že ukončil vztah s milenkou je, že se začíná více starat o váš vztah. Nyní je řada na vás se rozhodnout, zda vám partner, který vás nevěrou zradil stále stojí zato a zda se vyplatí mu dát novou šanci. Je pochopitelné, že stále ještě trpíte, můžete se cítit zraněná. Dejte si čas a prostor na rozhodnutí, zda v takovém vztahu zůstat. Původní intimita a důvěra se bude obnovovat delší čas. Řekněte partnerovi co cítíte, co potřebujete proto, abyste byla schopná znovu uvěřit. Najděte si čas pro sebe, na svoje potřeby, přání a touhy, buďte plně sama sebou.

Milenecký vztah a vaše zkušenosti

Ženatý muž:

Když jsem se poprvé zamilovala do muže, nevěděla jsem, že se ocitnu v mileneckém vztahu. Byl to ženatý muž, který mi řekl, že se rozvede a chce začít nový vztah se mnou. Myslela jsem si, že rozumím jeho situaci, ale pak jsem zjistila, že mě neustále podvádí se svou stále ještě manželkou a má aféry i s jinými ženami. Cítila jsem se zraněná a podvedená a nevěděla jsem, co dělat. Když jsem ho konfrontovala a chtěla vztah ukončit, řekl mi, že mě miluje a chce být se mnou. Nechtěla jsem být už součástí takového vztahu, přestala jsem mu věřit. Rozhodla jsem se vztah ukončit a najít si muže, který to se mnou bude myslet upřímně a vážně. Jsem si jistá, že být pouze milenkou nebylo to, co jsem ve svém životě skutečně chtěla.

Sex s kolegyní na firemním večírku:

Moje žena po narození dítěte neměla moc chuť na sex, neustále mě odmítala a uzavírala se. Neměli jsme spolu skoro půl roku žádný sex. Cítil jsem se frustrovaný, nespokojený a bylo jasné, že nám to prostě neklape. Na firemním večírku jsem se velmi příjemně bavil s kolegyní, která se mi velmi líbila a přitahovala mě. Ten večer se mi po boku přitažlivé kolegyně podařilo zapomenou na všechny problémy a starosti a cítil jsem se, jako už dlouho ne. Kolegyně v té době žádný vztah neměla a věděla, že jsem ženatý a mám malé dítě. Skončili jsme spolu na pokoji a zažil jsem jeden ze svých nejsilnějších sexuálních prožitků v životě. Nemohl jsem na kolegyni zapomenou a začali jsme se pravidelně scházet. Věděla, že mám manželku, ale to jsme zatím neřešili. Vztah s kolegyní se neustále prohluboval a najednou už jsem nevěděl jak z této situace ven. Moje manželství vykazovalo stále větší prvky nefunkčnosti a já si začal snít o novém naplněném vztahu s milenkou. Co jsem prožil poté bylo doslova peklo. Nevěra se provalila a já se ocitl na dně. Moje žena se doslova zhroutila, rozpadl se jí svět. Milenka na mě tlačila, ať už se rozvedu a situaci rychle vyřeším. Kolegové mě odsoudili, že jsem opustil ženu s malým dítětem a odklonili se ode mě. Nejen mojí ženě, ale i mě se rozpadl svět jako domeček z karet. Kdybych mohl vrátit čas, udělal bych to. Potíže s intimitou v manželství bych nyní řešil jinak, než nevěrou. Vím, že jsme s ženou málo komunikovali, nedělali si na sebe čas a nehledali řešení, která by se pro obnovení intimity jistě našla. Moje zkratkovité jednání ublížilo mnoha lidem, včetně mě samotnému. Uvědomil jsem si, že svoji ženu a své dítě skutečně miluji, ale bylo už pozdě. Vztah s milenkou nakonec nevyšel, po provalení aféry vzala zpátečku. Z nového vztahu nezbylo nic. Manželka požádala o rozvod.

Závěrem:

Ať už jsou milenecké vztahy velmi romantické, nevšední, plné euforie a vášně, často nemají dlouhého trvání. V článku jsme vás upozornili na různá úskalí, se kterými je třeba počítat, pokud se do takové situace dostanete.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.