Řešíte po 10 letech opět to samé?

Návod, jak se vyvarovat fatálních chyb, které se rády opakují.

Našli jste svůj deníček slibů z předchozích let a v něm se na vás usmálo vlastní rukou sepsané předsevzetí, že určitou chybu už nikdy neuděláte?

Přečetli jste si svůj dobře sestavený závazek, že si do roka a do dne najdete lepší práci, partnera, více financí pro život, či sundáte nějaké to kilo?

Osobní deníčky jsou skvělými průvodci životem a dokonale nám umí připomenout, co jsme ještě nesplnili. Bdí nad našimi životy, abychom nezapomněli, co je pro nás tím podstatným.

Na druhou stranu v nich můžeme důkazně vidět, jak se nám některé situace stále dokola opakují. Znáte to, že ano?

Co se lidem nejčastěji opakuje?

1. Špatný výběr partnera

I když jsme se při rozchodu dušovali, že takového člověka již nikdy nechceme, najednou zjistíme, že jsme se, ani nevíme jak, vyskytli ve vztahu s podobným typem. Zamilovanost a přitažlivost ošálily naše rozhodování i učiněné sliby a my vklouzli do nového milování s někým, kdo se začal později projevovat podobně jako ti předchozí. V deníčku jsme našli svoji poznámku, že si již příště budeme dávat pozor na podobné typy. A ejhle, opět postupujeme stejně.

2. Hádky s nejbližšími

Až na výjimky nikdo z nás nemá rád zdlouhavé hádky. Hledáme pohodu a klid pro svůj život. Nemáme rádi spory. S oblibou si užíváme klidného večera či pohodové dovolené. A co čert nechtěl? Najednou, z čistého nebe, jeden z partnerů něco řekne a hádka je na světě. Lítají z nás ošklivá slova a my se snažíme partnera všemožně ranit dobře formulovanými větami. Víme, že se chováme ošklivě, a přitom nemáme sílu hádku přerušit a celou situaci umírnit. Náš deníček je pak neoklamatelným svědkem toho, pokolikáté jsme si tento slib dali.

3. Setrvávání ve stejné práci

Za stejným stolem, pokladnou či pultem už po mnoho let vznášíme podobně formulované zbožné přání, že už je na čase začít se věnovat sobě. Kdesi v nás občas zabublá touha realizovat svůj talent, odejít ze zaběhnutého a důvěřovat více sobě. Táhne nás to do jiného prostředí či státu. Chceme se konečně utrhnout ze řetězu a začít si jít vlastní cestou i přes to, že nás okolí bude považovat za blázny. Rok se míjí s rokem, a my stále tvrdneme na stejném místě.

4. Nic neušetříme

Kdysi jsme si koupili knihu Roberta Kiyosakiho „Bohatý táta, chudý táta”. Myšlenky v knize nám byly jasné a dušovali jsme se, že si svoji finanční situaci již dobře ohlídáme. Důležité kapitoly jsme si pozorně přečetli i vícekrát a plně rozhodnuti jsme se nové ráno probudili postavit svůj finanční sen. Uteklo pár let, možná jste si povýšili v práci, založili firmu. Při pohledu na svůj stav na účtu máte pocit, že se nic moc zase nezměnilo.

5. Váha ne a ne klesnout

Neustálé vážení se a shledávání, že se nic neděje, i když se často trápíme dietami, sportem či jiným odříkáním dobrot. Do úmoru si slibujeme, že již musíme s tím sádlem cokoliv definitivně udělat, a ono se ještě více roztahuje po těle. Kyneme jako dobře zadělané těsto, a to i přes mnohou snahu dát se dohromady a konečně vyhodit ty šaty pro plnoštíhlé. Jsme každým dnem ovládáni netvorem jídelní vášně, a jelikož se potvora maskuje do mnoha převleků, neumíme jí odolávat a prohráváme. Uteklo 10 let a váha je stále stejná, břicho stále stejně vyvalené a míry oblečení vzrůstající. Děs.

Poznejte své tiše běžící automaty

Co je automat chování? Jde o podvědomý program, který jsme podědili od předků, anebo jsme se ho naučili v krizových dnech sami. Je tak silně zapsaný v paměti naší hlavy, že jej podvědomí upřednostňuje před našimi přáními a novými poznatky o tom, jak nechtěné odsunout na vedlejší kolej.

Přejeme si tak intenzivně, až jsme svojí touhou sžíráni, a přitom se autopilot stejně prosadí, a dokonce o jeho prosazení nemusíme ani vědět. Najednou jsme v nechtěné situaci, a nevíme jak.

Prý až 95 % bdělého života jedeme na autopilotní programy. Pokud tedy máme
v hlavě tyto malé potvůrky špatně nastaveny, opakují se nám nechtěné situace dokolečka.

Když se podíváte do svého deníčku slibů, vidíte v něm, co se vám opakuje, a nemáte ve své moci změnu i přes veškeré své znalosti, přečtené knihy a tiché modlitby?

Praktická ukázka automatu

Automat je program, který je v jazyce podvědomí uveden slovním spojením „Když se stane toto (podnět), tak udělej toto (reakce nebo obrana).”

Například když partner zvýší hlas (podnět), tak mu připomeň, co doposavad nestihl udělat (reakce). Nebo když si něco přeješ (podnět), ihned si to jdi koupit (reakce). Nebo nikomu nevěř (velmi nebezpečný autopilot, který je spuštěný stále na všechny lidi).

Autopilotních programů existují miliony, rády na sebe navazují a propojují se ve složitější autopiloty. Jsou před naším zrakem ukryty v podvědomí a jejich vynoření můžeme zahlédnout právě v situacích, které se opakují.

Chtěli byste autopiloty odstranit?

Skvělé, znám jednu dobrou cestu, kterou jsem si musel pro svůj život vymyslet sám.

1. Nejprve autopilotní program najdu a rozložím ho do jednoduchých podružných programů, ze kterých se skládá. Dá se s nimi pak jednodušeji pracovat.

2. Jednotlivé programy postupně mažu z podvědomí. Tím se naruší celý řetězec a autopilot přestane ovládat naše jednání.

Chtěli byste poznat své první autopiloty a dozvědět se více o změně svého chování k lepšímu?

Napište mi. Osobně vám odpovím. Pro vážné zájemce mám zajímavou nabídku.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.