Nešťastná ve vztahu a co s tím? Tipy, jak se cítit ve vztahu lépe.

Cítíte-li se nešťastná ve svém partnerském vztahu, nenechte to tak. Např. časté hádky, nedostatek intimity a pocit odcizení ukazují, že něco není v pořádku. Stále se hádáte a nic se neřeší, zpozorněte. Neumět se dohodnout nebo cítit napětí je špatný signál. Tyto známky naznačují, že váš partnerský vztah může mít závažné problémy.

V tomto článku najdete užitečné rady jak můžete zlepšit váš partnerský život. Budeme hovořit o příčinách „nešťastných vztahů“ a jak můžete svůj vztah povznést na novou, hodnotnější úroveň, než přemýšlet o rozchodu. Naučíte se, jak zlepšit komunikaciobnovit vzájemnou důvěru. Také se dozvíte, jak obnovit a prohloubit intimitu, která není zdaleka jen o sexu. 

Dozvíte se, kdy už je na čase vyhledat odbornou pomoc kouče či psychologa. Dáme vám návod, jak se vypořádat s těžkými rozhodnutími, jako je zůstat, nebo odejít. Cílem toho článku je pomoci vám postupně měnit svůj vztah k lepšímu a začít se cítit ve svém životě lépe. Znovu cítit naději a víru v láskyplný a naplňující vztah.

Proč se tak cítím?

Pochopení a porozumění příčinám, proč se ve vztahu cítím nešťastná je klíčové pro nalezení řešení.

Z našich koučinkových sezení s klienty, kteří přicházejí řešit svůj partnerský vztah vám nabízíme nejčastější příčiny těchto pocitů. Bohužel často ženy přicházejí, aniž by si skutečné příčiny jejich negativního prožívání byly vědomi. Navenek se vše může jevit krásné, v pořádku až pohádkově. Často slýchávám:

 „Nevím, proč se tak cítím, nemám pro to žádný důvod. Mám zdravé děti, hodného manžela, krásný dům a peníze. Přesto se necítím ve vztahu šťastná.“

Chceme-li řešit nešťastný vztah, musíme pochopit, co ho způsobuje.

Zde jsou častá témata, které ženy v koučinkovém křesle zmiňují. 

  1. Špatná komunikace mezi partnery – časté hádky ve vztahu
  2. Nedostatek důvěry – partnerovi nemohu plně věřit
  3. Partner mě nerespektuje – neváží si mě
  4. Nedostatečný intimní a fyzický kontakt, odcizení a osamocenost
  5. Finanční stres a tlaky, nedostatek financí
  6. Málo času sama na sebe, přehnaná péče o děti a domácnost
  7. Nemožnost vlastní seberealizace
  8. Málo společného času s partnerem – partner se mnou netráví volný čas
  9. Svého partnera již nepřitahuji, má milenku
  10. Ve vztahu nám to vázne, dostavil se stereotip a nuda, partner už mi doslova „leze na nervy“, mám averzi
  11. Partner mě má pouze na sex, netouží po společném soužití
  12. Cítím se ve svém těle špatně, nevěřím si a mám nízké sebevědomí
  13. Zdravotní problémy
  14. Zamilovala jsem se do jiného muže, nevím jak to říct manželovi a rozejít se
  15. Nemohu odpustit manželovi nevěru
  16. Do vztahu nám zasahují rodiče
  17. Vliv osobních nezpracovaný traumat a témat z minulosti

Rezonuje s vámi některá z těchto témat?

Lidé se často stydí a bojí o svých potížích a stavech mluvit. Mají pocit, že by měli být bezchybní a mít můj život dokonale zvládnutý. Chtěli-bychom vás podpořit být odvážní a dovolit si své partnerské potíže řešit včas, se stejnou prioritou, s jakou řešíte mnoho další záležitostí svého života.

Komunikace, aktivní naslouchání a empatie.

Nedostatečná komunikace.

Umění komunikovat a domluvit se je často problém, se kterým zápasí snad většina vztahů. Lidé se často v dialogu snaží spíše prosadit sebe, svůj názor, bojují, něž by naslouchali. Nejedna žena si stěžuje, že se cítí neslyšena, že se partner nezajímá o to co prožívá, co jí štve, co potřebuje. Dobré naslouchání je o aktivní přítomnosti a chuti opravdu slyšet co partner/ka skutečně vyjadřuje. Dobré naslouchání může být, že položím otázku“ Řekni mi o tom víc nebo Mrzí mě, že se tak cítíš“……

Opačný problém bývá a na to si často stěžují muži, že způsob komunikace od ženy přichází ve smyslu “ Domysli si co potřebuji nebo musíš přece cítit co mi vadí“..Nemusí, nemůže, není vědma!

Proto ženy vyjadřujte své potřeby jasně, konkrétně, buďte dostatečně otevřené. Sdílejte své potřeby a obavy beze strachu skutečně pravdivě. Tak se můžete spolu s partnerem cítit šťastněji. Důležité je mluvit pravdu o svých názorech a potřebách. .Mluvte beze studu o svých pocitech, touhách a snech, obavách, strachu a bolestech, protože zde se rodí skutečná intimita a hloubka. 

Když se oba naučí dobře vést dialog, problémy se dají vyřešit mnohem lépe a často úplně mizí. Neshody a nejasnosti se vyřeší rychle a dobrá komunikace zajistí, aby se z malých nedorozumění nestaly závažné konflikty. 

Ztráta důvěry a respektu.

Když ve vztahu zmizí důvěra, která je hlavním silným pilířem vztahu, podvědomě se necítíme v bezpečí.  Když už si dva nedůvěřují, spokojenost a naplnění těžko najdou. Partneři se většinou citově a emočně více uzavřou, což vede ještě k více nedorozuměním, domněnkách, různým projevům obranných mechanismů (např. útok, útěk…), která je pro vztah doslova vražedná.

Zde je opět hlavním řešením nebát se mluvit o svých pocitech, o ztrátě důvěry, jinak nemůže dojít k vyřešení a obnově. Často to lidé nechávají dojít do bodu, když říkají, my už spolu vlastně nemluvíme. Žijeme doma v neustálém tlaku na napětí, asi nás navštívila partnerská krize. Jsme nespokojení, každý užívá svůj vlastní prostor v domě či bytě, ani už spolu netrávíme čas. Časté letité manželské neshody, které přerůstají do apatie. Často mizí rovněž láska. 

Místo vzájemného láskyplného porozumění a pochopení nastává tichý a podvědomí boj a rezistence. Proč? Lidé si to neumí říct, neumí mluvit o svých pocitech, stavech a prožívání, neumí komunikovat. 

Vztahy potřebují důvěru a chcete-li na jejím posílení začít pracovat a nevíte jak, můžete vyhledat pomoc, kouče či párového terapeuta, který vás i vašeho partnera celým procesem provede.

To vyžaduje otevřenost, poctivost, pravdivost a dodržování nově nastavených změn svých zaběhlých vzorců chování. Sdílení skutečných pocitů je klíčem k důvěře. Přijměte svou zodpovědnost, tím získáte partnerovu důvěru a posílíte vztah. Důvěra a respekt jsou základem silného vztahu. Když si budete jeden druhého vážit, respektovat navzájem své potřeby, váš vztah bude vzkvétat. 

Nedostatek intimity a fyzické blízkosti.

Když zmizí  dlouhodobě intimita a blízkost ve vašem vztahu, zpozorněte. Partner se vás přestal dotýkat, nevyhledává emocionální, citovou a psychologickou blízkost? Nemá chuť se s vámi milovat? To je také jeden z vážných signálů, že něco není v pořádku.

Ať už je problém jakýkoli např. hodně práce, vážnější osobní problémy, špatné zdraví až po ty závažnější např. milenka, je třeba o tom mluvit. Intimita je ve vztahu důležitá pro jeho hloubku a jedinečnost a její ztráta může vést ke vzdálení se od partnera. Cítíte se najednou sami, i když je partner kousek? Odcizení  je varovný zvonek,  že není něco v pořádku. 

Nešťastná ve vztahu a co tedy s tím?

Můžete tuto situaci změnit snadno, pokud najdete správnou cestu. Důležité je znát příčiny problémů a jejich projevy. Vztah můžete oživit různými způsoby.  Jak už bylo řečeno, komunikace, obnovení důvěry a intimita jsou těmi nejzákladnějšími pilíři, abyste si vztah časem užívala. Spíše než neustálé stížnosti a nekonečné hovory o tom jak vás partner deptá, začněte už dnes svůj vztah měnit. Nemyslíte, že právě to bude jeden ze způsobů sebelásky?

Vím, někdy je to těžké a bez pomoci odborníka se nedokážeme hnout z místa. Často se problémy ve vztahu hromadí, tak je třeba zvážit odbornou pomoc. Párová terapie může být cestou. Schopný terapeut vám pomůže objevit skutečné příčiny a najít řešení. Naštěstí vezte, že není ostuda říci si o pomoc. Kouč, terapeut či psycholog vám může velice rychle ulevit a nasměrovat na správnou cestu. Často investujeme do drahých dovolených a elektroniky, ale vynaložit finance na pomoc se zlepšením svého vztahu, to moc neumíme. Přitom je to pro nás životně důležité. 

Umění budovat zdravém vztahy se bohužel ve škole nevyučovalo a přitom je to tak bytostně důležité pro život. Nemyslíte? Nezapomeňte, že na váš vztah můžete pracovat společně.

„Vztah není něco, co se děje sám od sebe, vztah se buduje.“

I když to vypadá třeba beznadějně i v hlubokých vztahových krizích s trpělivostí, odhodláním a především převzetím odpovědnosti, můžete uspět. Věřte, že je to každopádně cesta, která váš vztah může udělat lepším, hlubším, silnějším a že tato vztahová transformace z vás udělá lepšího člověka.

Jak oživit vzrušení a vášeň ve vztahu?

Když ze vztahu vymizí vzrušení a vášeň, existuje pár účinných způsobů jak jí obnovit. Když se lidé zamilují, vše jde samo. Do určité míry se o naše prožívání stará chemický koktejl hormonálního stavu našeho těla. Po vyprchání tohoto chemického koktejlu začínáme vidět partnera v pravém světle, jako člověka, který má své klady i zápory. Teprve z tohoto místa se rodí opravdový vztah a láska.

Nejprve si musíte uvědomit, zda jste s partnerem vůbec kompatibilní. Jak to poznám? Zeptejte se sami sebe, zda sdílíte s partnerem společné hodnoty. Zda vás partner/ka přitahuje, voní vám, vzrušuje, máte touhu s ním trávit společný čas, či sdílíte společné zájmy.

To bývá otázka často na tělo. Když si zjistíte vztahovou kompatibilitu, můžete začít více času trávit společnými aktivitami nebo zkoušet nové věci v intimním životě. Tak můžete obnovit jiskru ve vztahu.

Důležité je, aby oba partneři byli ochotni nasadit svůj čas a maximální úsilí pro obnovení harmonie ve vztahu. Pravidelně si vyhraďte čas jen pro sebe. Užívejte si romantické večeře nebo víkendové útěky. Milujte se bez spěchu a stresu, který každodenně doprovází vaše dny. Taková gesta napomáhají oživení ztraceného vzrušení a lásky.

Experimentování s novými způsoby milování může obohatit vaše intimní chvíle. To napomůže objevit nové formy společného uspokojení a zvýšit emocionální pouto mezi vámi. Vyvíjejte se společně, berte na vědomí, že zlepšení intimity vyžaduje otevřenost beze studu a ochotu objevovat.

Párová a individuální terapie

Párová terapie nebo koučink je skvělá pro páry, kteří chtějí nejen řešit problémy ve vztahu, ale také svůj vztah prohloubit a posunout na lepší úroveň. Učíte se např. umění jak správně komunikovat, řešit spory a obnovit blízkost a důvěřovat si. Když se vám ve vztahu nedaří, není nic špatného ani ostuda vyhledat pomoc.

Více o párové terapii najdete zde…

Individuální terapie vám může hodně pomoci z osobními problémy. Když si své osobní problémy např. nízké sebevědomí a méněcennost, špatné vzorce nastavení s dětství či předchozích vztahů, potíže s rodiči či podnikání, pokud své problémy vyřešíte, je to jako startovací pohon pro vztah s partnerem. Získáte nový pohled a strategie na řešení vztahových problémů.

Více o možnosti koučinku zde….

Osobní koučink zde….

Koučink či terapie zlepší vaši představu o sobě, pomůže vám zvládat stres a stanovit si zdravější hranice.

Kdy je čas odejít ze vztahu?

Všechny vztahy čas o d času prochází krizí či těžším obdobím. Pokud si partneři vzájemně stojí za to, vše má své řešení. V životě však nastávají situace, kdy se snažíte zachránit vztah, ale nejde to. Možná už jste vy i váš protějšek vyčerpali všechny pokusy o nápravu  a už není chuť cokoli změnit. Každý trávíte čas po svém, nekonečné dialogy a mluvení nezabralo, chybí elán, chuť, láska a důvěra se vyčerpala. Pak je nejlepší odejít. 

Dokonce ohrožuje-li vás toxické nebo násilné chování, je lepší myslet na sebe a okamžitě vztah ukončit vztah.

Absence snahy o změnu

Váš partner neberete věci vážně? I když zdravě komunikujete a sdílíte své potřeby, přání a obavy, tak nereaguje? Takový přístup z jeho strany může být signál, že je na čase odstoupit. Když nechce změnit situaci, není tam společná budoucnost.

Někdy je nejlepším řešením vztah ukončit, zejména při absenci snahy o změnu nebo toxickém chování. Toxické chování vás může silně poškodit jak emocionálně, tak fyzicky. Někdy je rozchod ta nejlepší volba!

Poučení z minulých chyb a nalezení štěstí.

Když opustíte nešťastný vztah, hledejte cestu především k sobě. Pracujte na sebelásce a s koučem či terapeutem hledejte příčiny související s nevydařeným vztahem. Uvědomte si, co vám v nevydařeném vztahu chybělo. To vám může pomoci předejít stejným problémům v novém vztahu. Dejte si prostor na léčení ran či reflexi chyb z minulosti. Tím se připravíte na harmonický vztah, který vám přinese hodně radosti a opravdovou hodnotu a lásku. Toto „léčení“ a reflexe vám pomůže navazovat nová šťastná spojení.

Závěr

Věříme, že vám naše doporučení posunou vztah vpřed. Na závěr snad jen dodat, že opravit si život ve dvou vyžaduje práci. Ale nová šance na štěstí stojí za to!

Jste na křižovatce – zlepšit současný vztah nebo začít nový? Snad vám náš článek dal informace a návod. Ať vyberete správnou cestu, odpověď je ve vašich rukou!  

ZÍSKEJTE KONTROLU NAD SVOJÍ ZLOBIVOU HLAVOU

a objevte lepší verzi sebe sama odhalením špatných programů z dětství