Bojíte se být před partnerem emočně nazí?

Emoční nahota je láskyplná, otevřená a pravdivá komunikace s partnerem. Beze studu, bez urážek i strachu. Je založená na naprosté důvěře v dobrém záměru a jistotě, že partner pozitivně přijme vše, co řekneme.

Pokud se emoční nahotě bráníme, je to vždy z důvodu vlastního strachu. Z vyslovení onoho pocitu. Tímto strachem jsou emoční vzorce (zkušenosti), které si vzájemně s partnerem zrcadlíme. Abychom tomu správně rozuměli, moje špatné vzorce potvrzují některé špatné vzorce u partnera a naopak.

Uveďme si příklad na manželském páru:

Muž (v minulosti zrazen ženou,vyměněn za jiného)

  • Jde dříve sám spát. Po nějaké době si chce odskočit na záchod. V tom vidí, jak žena drží mobil a s někým si píše. Když muž vycházel z pokoje, slyšela hluk a mobil okamžitě schovala. Muže už ani nenapadne jít na záchod, raději bude ženu sledovat škvírkou ve dveřích a případně ji usvědčí z nevěry.

Žena (v minulosti týraná mužem – strachy dýchala v rytmu partnera)

  • Partner si šel lehnout dříve. Tak alespoň napíšu dceři, řekla si. Slyší šum a usoudí, že jde partner na záchod. Musím to hned schovat, aby byl v klidu. Ještě bych ho zbytečně provokovala, pomyslí si. Druhý den byl muž naštvaný a žena nechápala proč. Vždyť jsem dělala všechno, jen abych ho nerozrušila, a stejně je dusno.

Žena má strach, že udělá něco špatně, což vyvolá v muži agresi či negativní pocity. Muž má naopak strach, že mu žena zahýbá s jiným a brzy jej vymění. Ani jeden se nezamyslel sám nad sebou. Nenapadlo je, že tomu druhému důvěřují a mohou se ve svých domněnkách mýlit. Ovládl je strach vyvolaný špatnými vzorci.

Platí zde pravidlo 70 na 70

Pamatujte, že to, co se vám na partnerovi líbí nebo nelíbí, je jenom vaše zrcadlo. Takové, které na partnerovi vidíte, ale přitom ho máte v sobě také, jen si to neuvědomujete. Nemusí to být přesná podoba, ale pouze jádro nebo esence.

Partneři mají navzájem 70% podobnost emočního nastavení. Hlava nám ale nerozděluje, jestli nás spojí s tím pozitivním nebo negativním. Vybere prostě náhodných 70 %.

Často se setkávám s páry, kterým pomáhám mezi sebou správně komunikovat. Partneři k sobě nejsou otevření, vedou zavádějící komunikaci a nabourávají si důvěru jeden k druhému, i když se mají rádi. Je také důležité, aby se komunikace vedla v láskyplném módu. Lidé jsou pohodlní a je pro ně jednodušší, že si vytvoří domněnku a obviní druhé. Potom je těžké na vztahu pracovat.

Nejsme schopni si připustit, že jsme udělali chybu – naše ego nám to nechce dovolit. Byla by to potupa, kdyby druhý viděl mé nedostatky. Pokud se nemáme dostatečně rádi, budeme mít strach, že se partner naší emoční nahotě vysměje. A je na místě ptát se proč?

Když jste s partnerem nazí v posteli, nedělá vám to ve většině případů problém. Ale pokud byste měli býti nazí v debatě, to už je jiná situace. Vaše vzorce jsou uložené v podvědomí, a to vám emoční nahotu zakazuje. Bojíme se ponížení, odstrčení, nezájmu atd.

Čím jsou tyto vzorce například způsobeny?

Dítě říká: Maminko, není mi dobře. Děti jsou bezprostřední, mají svou emoční nahotu automaticky, a to do té doby, než maminka či tatínek odpoví například takto:

  • Ale prosím tě, ty toho naděláš
  • Teď nemám čas, tak se s tím poper sám
  • Mě to ale vůbec nezajímá, to je tvůj problém
  • Zavinil sis to sám
  • To je tím, jaký jsi lump atd.

Z těchto odpovědí se nám do mozku zapíše, že naše nahota není na místě. Nikoho nezajímá, co opravdu cítím. Jak by asi bylo dítěti, kdyby se ho rodiče zeptali: A co přesně cítíš? Zaprvé by dítě pocítilo zájem, poté možnost pokračovat v debatě a možnost dostat se k jádru věci a vyřešit ji – mít dobrý pocit.

To, co ze sebe vydáváme my, nám je jen zrcadleno v lidech kolem nás. Může to být partner nebo jsou to naše děti, kolegové v práci atd. Všichni kolem nás.

  • Máte pocit, že vás někdo nerespektuje? Potom nejspíš v některých situacích nerespektujete sami sebe.
  • Nejste v kolektivu oblíbená? Pak nejste oblíbená sama pro sebe, atd.

My sami si vytváříme krásný svět. A jen my samy můžeme změnit svůj svět. Hlavně tím, že změníme své negativní smýšlení o sobě! Nalezením své sebehodnoty a lásky k sobě samému, nikomu nedovolíme, aby se nám vysmál nebo naše pocity použil proti nám. Pokud se budeme dostatečně milovat, budeme vědět, co jsme schopni partnerovi nabídnout a on to bude vědět taky a podle toho se bude k nám chovat. A pokud si budeme jisti, že my milujeme sebe a partner miluje nás, není problém být s partnerem naprosto emočně nazí. Nádherná emoční nahota dává vztahu křídla.
Metoda Emoční rovnice vám pomůže se osvobodit od strachů, které vám emoční nahotu bojkotují. I vy můžete být šťastní.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.