Jak se lépe soustředit

Vím, že tato myšlenka není nic světoborného, ale tuto techniku sám rád úspěšně používám. Pomáhala mi už při studiu na vysoké škole, kdy jsem spoustu času trávil psaním esejí a posléze i diplomové práce. Upřímně se přiznám, ne vždy bylo jednoduché se k tomu přimět, a tak jsem vyzkoušel možnost poslechu hudby při psaní.

Její výhodou je nejen to, že se snadněji zaberete do činnosti, která by jinak byla nudná či nezajímavá, zároveň vám může pomoci být kreativnější a nápaditější i v činnosti, která vás baví.

Hudba uklidňuje, vyladí vaše myšlenky na činnost, které se právě věnujete, a zamezí tomu, abyste svými myšlenkami utíkali jinam.

Také se díky ní odstřihnete od okolního světa a splynete s činností samotnou. Najednou nemusíte nad tím, co děláte, usilovně přemýšlet, ale nápady k vám tak nějak přicházejí samy. Práce vás tak o energii nepřipravuje, naopak vás nabíjí.

Hudba také může pomoci okamžitě změnit vaši náladu. Jestliže se ráno probudíte a nemáte nejmenší chuť jít do práce, stačí si na youtube najít svoji oblíbenou písničku, vystřihnout společně s interpretem pár tanečních kreací a rázem se změní váš postoj k zapojení se do pracovního procesu.

Jako výborné pro povzbuzení nálady se jeví také latinskoamerické rytmy. Samba, jive či ča-ča dokážou zacvičit s vaší melancholickou náladou a posílí radost ze života.

Jestliže potřebujete zvýšit svou koncentraci a produktivitu, vyzkoušejte klasickou hudbu. Zejména Mozartova a Beethovenova hudba působí blahodárně na náš mozek – prý proto, že její rytmy rezonují s mozkovými vlnami.

Každopádně si vybírejte hudbu bez zpěvu. Pokud by se jednalo o hudbu včetně zpěvu, vaši pozornost by to naopak rozptylovalo. Proto také nedoporučuji poslech rádia.

Klasické hudbě se přičítá i účinek při odbourávání stresu. Zlepšuje nejen naši schopnost soustředit se a být kreativní, ale také posiluje paměť a dokonce zmírňuje poruchy spánku.

Vyzkoušejte, co vám zabírá. Není nutné se hned shánět po CD s tímto typem hudby, stačí na youtube zadat hesla Concentration music, Classical music, Mozart či Beethoven.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.