Jak si úspěšně rozplánovat své cíle pro rok 2019

Proč vůbec plánovat?

Představte si, že před sebe položíte velkou a úplně celou šišku salámu. A dáte si cíl tu šišku salámu úplně celou sníst.

Co se stane?

  1. Začnete jíst, a v určité fázi už nemůžete, zbylou část salámu odložíte a tím vzdáte svůj cíl.
  2. Nebo se překonáte a sníte celou šišku salámu. Ale je vám z toho splnění cíle špatně. A už se nebudete chtít pouštět do dalších cílů.
  3. Třetí možnost, jak sníst šišku salámu, je tu šišku salámu nakrájet na kolečka a každý den s chutí sníst jedno kolečko. Každý den splnit jeden úkol, který nás přiblíží k cíli. Plněním jednotlivých úkolů si posílíte důvěru v sebe, že to dokážete. Každým splněným úkolem si posílíte a upevníte návyk – jak na zdolání cíle.

Co tím chci říci: jakýkoliv cíl (např. zhubnu 15 kg, našetřím 200 000 Kč, postavím nový dům, budu manažer, založím si svoji firmu aj.) je předem předurčen k nezdaru, pokud nebude velmi dobře rozplánován. Rozkouskován do takových úkolů, které budou malé, snadné a jednoduché. Velkých cílů, které nerozplánujete, málokdy dosáhnete. Jsou to nezdařené pokusy, které snižují sebehodnotu (já to nedokážu, na to nemám, v tom jsem selhala). Ale každým splněným úkolem a tím přiblížením se k cíli se důvěra v dosažení cíle zdvihá.
To znamená, že správně rozplánovaný cíl na drobné úkoly nás úspěšně dovede k jeho naplnění. A ano, přesně toto je důvod, proč plánovat.

Jak správně plánovat?

  1. Pro svůj cíl se musíte rozhodnout. Rozhodnutí se pro danou věc je hnací motor konání. Nestačí si cíl jen přát nebo v něj doufat, ale naprosto jasně se rozhodnout, že právě na této věci zapracujete. Příklad, jak to není dobře: chci mít 200 000 Kč na účtu, přeji si mít 200 000 na účtu, bylo by fajn mít 200 000 na účtu. Příklad, jak na to: rozhodla jsem se nashromáždit 200 000 Kč, od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2019.
  2. Sepište si, pro co jste se rozhodli – vedle toho si napište, jak toho dosáhnete (jednotlivé úkoly, kroky, možnosti, to, co pro dosažení cíle uděláte) a hned vedle, kdy úkol splníte – konkrétní datum. Do diáře si zapište k datu daný úkol. A až přijde čas, úkol splňte.
    Tímto si vytvoříte řetězec úkolů, po jejichž splnění dosáhnete cíle.
    Každým splněným úkolem se dostanete blíže k cíli. Každým splněným úkolem se vám ukážou další možnosti, jak naplnit cíl – ty si zpracujte také.
  3. Stanovte si, kdy chcete mít cíl dosažen, a tento termín si také vyznačte v diáři.

Až budete bilancovat váš cíl a to čeho, jste dosáhli, budete velmi příjemně překvapeni. Většinou je výsledek ještě lepší než cíl. Samozřejmě základem je zapracovat.

Příklad: Rozhodla jsem se vytvořit si rezervu 120 000 Kč. Od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2019.

Jak toho dosáhnu – měsíčně dám na spořicí účet 12 000 Kč – jak získám 12 000 Kč měsíčně:
6 000 Kč:    z výplaty si budu odkládat 6 000 Kč – kdy: každého 20. v měsíci
1 600 Kč:    na provizích zvýším svůj příjem o 4 800 Kč – kdy: 31. 3., 31. 6., 30. 9., 31. 12.
400 Kč:    snížím své výdaje za oblečení, jídlo o 400 Kč měsíčně – kdy: průběžně při nákupu
4 000 Kč:    pořídím si brigádu ve skladu, s měsíčním výdělkem 4 000 Kč – kdy: od 1. 2. nastupuji
334 Kč:    při příchodu domů dám stranou všechny drobné z kapes, peněženky
______________________________________________________________________________
12 000 Kč měsíčně, a pokud si budete dávat každý den stranou všechny drobné z kapes a peněženek, doplníte tím 4 000 Kč, co by chyběly za brigádu v lednu 😊

Kdy plánovat?

Lidé nejčastěji plánují začátkem nového roku, ale plánovat je prospěšné kdykoliv. Pokaždé když se chcete z místa, kde jste, dostat do místa svého cíle.
Přeji vám mnoho úspěchů v plánování a realizování cílů.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.