Vyházejte z hlavy balast!

Vyházejte z hlavy nepotřebné zápisy! Častokrát se přistihnu v situacích, kdy chci dělat, co mě zajímá a baví, ale hlava mi přitom říká, abych dělal něco úplně jiného. Tak například ráno, když se vzbudím, mám příjemné myšlenky o tom, co všecko za den udělám, ale přitom mi hlava snad desetkrát řekne, co jiného bych měl udělat, co jsem ještě neudělal, co mě čeká nepříjemného a snaží se jít proti mně, aniž bych to já sám chtěl.

Z těchto situací jsem zjistil, že si můj vlastní mozek dělá, co sám chce, a je mu úplně jedno, jak se u toho já osobně budu cítit. Zjistil jsem, že já a můj mozek jsou dva odlišné světy. Já něco chci, ale moje hlava si může myslet něco úplně jiného a bude mi říkat pravý opak. Je proto dobré vědět, že náš mozek je nezávislý systém, že v něm nesedí další osobnost a že ho nemusíme poslouchat. Dokonce že si můžeme dovolit ho ignorovat, aniž bychom mu způsobovali bolest. Je to nástroj k rozpoznání toho, jak bychom měli na tomto světě žít, a pomáhá nám hodnotit různé situace.
Pojďme se tedy podívat na naše čtyři kvadranty a na různé možnosti, které v nich náš mozek prožívá.

Kvadrant práce

kvadrantu práce. Ráno si udělám svůj plán a řeknu si, co bych v daný den chtěl udělat, jaké jsou mé činnosti shodné s mým měsíčním plánem a s mým ročním plánem a všecko si pěkně připravím. Zanedlouho se však přistihnu, že dělám něco úplně jiného, zcela nepodstatného a nedůležitého, že jsem se odklonil od svého plánu a skončil někde úplně jinde. Můj mozek mě tedy odvedl, protože se chytil něčeho, co pro něj bylo v daný okamžik zajímavé, a já jsem ho nevědomě poslechl. Ocitl jsem se tam, kde jsem podle plánu nechtěl být. Ten samý mozek mi potom večer nadává, že jsem nesplnil plán. Ale byl to ten samý mozek, který mě od tohoto plánu odvedl.

Kvadrant vztahů

kvadrantu vztahů prožívám podobné věci. Vím, jak by můj vztah měl vypadat, co bych měl prožívat, jak bych se chtěl chovat, ale přitom se v různých situacích přistihnu, že to nedělám, že se chovám jinak nebo že nemám odvahu se chovat tak, jak bych chtěl, nebo že se chovám podle zajetého mechanismu. Opět zde vidíme, že je to ten samý mozek, který říká, jak bych se rád choval a co všecko bych rád ve vztahu dělal, ale v daných situacích mě pak vede úplně jinam.

Kvadrant zdraví

A co v oblasti zdraví? V oblasti zdraví si také rád říkám, že půjdu běhat, že půjdu cvičit, že půjdu na kolo, že budu zdravě jíst a dělá mi to dobře, když o těchto věcech mohu přemýšlet. Ale když potom dojde na situaci, že bych třeba večer již neměl jíst a místo toho jít cvičit nebo běhat, ten samý mozek mi nabídne mnoho nepříjemných pocitů a myšlenek, že jsem ještě to nestihl a to neudělal, a že teď rozhodně nemohu jít běhat a že teď rozhodně není ten pravý čas jet do posilovny a že přece večer po práci bych se měl pěkně napápnout. Vidíme tedy opět rozpor, že si mozek dělá, co sám v danou chvíli chce, a vůbec nedbá na závazky, které jsem si před několika dny nebo i hodinami stanovil.

Mozek je silný nástroj. Pracuje s našimi emocemi, podstrkuje nám své vlastní názory a hodnocení, a když s ním neumíme pracovat, myslíme si, že jsou naše vlastní. S hrůzou pak za několik let můžeme rozpoznat jeho prolhanost a zapláčeme nad vlastními dobrovolně vyprodukovanými výsledky.

Kvadrant financí

A co kvadrant financí? Jistě všichni známe ty chvíle, kdy rádi přemýšlíme o hojnosti peněz, o finančním zabezpečení, o finanční pohodě. Pro mnohé z nás však hojnost není zadarmo, pokud jsme nezdědili velké množství peněz a nestali se tak přes noc bohatými. Museli jsme na své finanční nezávislosti pracovat několik let. Dávali jsme si finanční závazky, plánovali příjmy i výdaje a mnohokrát pocítili svůj mozek, jak jde proti nám. Cítili jsme jeho protichůdná puzení, abychom nešetřili, abychom nakupovali vytoužené věci hned a že to určitě jednou všechno nějak splatíme. Hrůza!

Nebezpečný stroj, který musí být pochopen a ovládnut.

Sběratel informací

Jak je tedy možné, že si náš mozek dělá, co chce? Že je častokrát v protikladu s tím, co chceme, co jsme si naplánovali a co bychom rádi měli a prožívali? Je to proto, že během našeho života jsme si do mozku nasáli velké množství různých informací. Můžete si představit svůj mozek během vašeho vývoje jako uklízecí auto, které jede s velkými otáčejícími se kartáči a vymetá všechny možné nečistoty ze škarp a z postranních míst na ulicích či na chodbách. Když se podíváte do sběrné nádoby, vidíte, že přestože některá špína byla od sebe kilometr daleko, nyní je všechna pěkně naskládaná v jedné nádobě.

Stejně tak koná i náš mozek. Už od pátého měsíce od početí jste začali do své hlavy shromažďovat informace, mozek sám si je pěkně skládal, jednu vedle druhé, a to rok po roce, až do dneška. Dnes máte mozek naplněný různými informacemi pěkně naskládanými vedle sebe. Když váš mozek s těmito informacemi pracuje, neuplatňuje časový faktor. Neříká si: Toto jsem prožil, když mi byl jeden rok, a toto jsem prožil, když mi bylo deset – tak nemohu dávat tyto dva prožitky vedle sebe. Zapište si, že váš mozek je klidně vedle sebe dá a klidně je použije v daný okamžik najednou.

Takže otázka zní, kolik protichůdných informací jsem si během svého života nasál do své vlastní hlavy?  Dá se odpovědět jednoznačně: Vše, co nás vede pryč od našich představ, snů a tužeb, od toho, o čem víme, že je pro náš život dobré, je balast a špína. Těchto věcí se musíme zbavit. Vše, co nás odvádí od klidu naší vlastní mysli, od harmonie ve všech čtyřech oblastech života, ve kterých se cítíme perfektně, to vše je balast, a proto musí odejít z hlavy pryč. Jak? Odhalením Emočních vzorců.

Emoční rovnice jsou základním popisem jazyka emocí. Chceme-li tyto rovnice najít, potřebujeme udělat scan Emočních vzorců. Podobně jako u zubního lékaře. Pan zubní lékař se nám pomocí určitých technologií podívá na naše zoubky a zjistí, kde jsou kazy, a ty nám opraví. Stejně tak pokud si chceme vyčistit a srovnat vlastní mozek, musíme nejprve najít všechny destruktivní zápisy, které se nám tam během života dostaly. Pokud tak učiníme, zjistíme, že tyto destruktivní, protichůdné a nepříjemné myšlenky, které nám otravují život, když jdeme za svými cíli, zmizí.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.