Když nám na druhých něco vadí

Hned na úvod přijměme základní fakt: pokud nám na druhých něco vadí, vypovídá to zároveň i něco o nás. Bez přijetí této myšlenky zůstanete v jednostranném módu, ze kterého se nepohnete dále. Vše souvisí se vším. Po akci následuje reakce. Jednání druhých směrem k vám si svým způsobem přitahujete sami. Soustřeďme se na to, co můžete změnit u sebe.

Když už nic jiného, je to jediný funkční přístup. Lamentováním nebo hořekováním nad chováním druhých si v ničem nepomůžete a k účinnému řešení to nevede.

Když vám něco vadí, vytváříte napětí. Toto napětí vystihuje přesný rozdíl mezi tím, jak věci reálně jsou, a tím, jak si přejete, aby věci byly. Je to ukazatel disharmonie. Jste-li v souladu sami se sebou, okolí vám nesoulad nebude ukazovat. To, co vidíte, jsou jen trhliny ve vaší vlastní osobnosti, vyprojektované směrem ven. Z jakých důvodů se vám nepěkné věci mohou v životě zobrazovat?

To, co vám vadí na druhých, sami sobě nedovolíte

Ano, je to čistá závist, obalená v pěkně vyhlížejícím hávu. Neumíte, nedokážete nebo si prostě nedovolíte to, co umí, dokážou a dovolí si jiní.

V podstatě se vám líbí výsledek jejich jednání, ale sami ho nejste schopni dosáhnout. Proto si potřebujete svou neschopnost ospravedlnit. Nejčastěji se to děje tím, že pošpiníte motivy a jednání úspěšných. Znevážíte jejich kroky. Vysvětlíte sami sobě, že něco takového nemáte zapotřebí, že podobné jednání (byť vede k dobrým výsledkům) není hodno úcty. Mozek je v samovýrobách přímo geniální. Proto pokud budete chtít najít důvody, proč je lepší něco nedělat, vždycky je najdete. A uvěříte jim.

To, co vám vadí na druhých, je váš vlastní obraz

Aj. Toto zjištění nejvíce bolí. Přesně to nechcete slyšet. Ruku na srdce, je to možné? Můžete v sobě ukrývat to, co vás rozčiluje na druhých? Vidíte v ostatních přesně to, co vás vytáčí na vás samotných. To samozřejmě přilévá olej do ohně. Je těžké nelibé pocity vydržet. Aby si mozek odlehčil, hodí vinu na ostatní a vysvětlí vám, že oni mají nedostatky, ne vy.

Často se podobný přístup praktikuje na dětech. Přirozeně si přejete, aby se jim dařilo, aby se cítily dobře a aby zvládly i to, co vy nezvládáte. Čím více si to přejete, tím více vám vadí, že mají své slabiny. Čí jsou to slabiny, které vás iritují? Děti přesně kopírují obraz rodiče. V jistém smyslu z nich nemůžete vymodelovat nic jiného, než jste vy sami. Jdete jim příkladem, oni vás následují.

To, co vám vadí na druhých, nejste schopni přijmout jako realitu

Když vám něco vadí, cítíte se velmi nepříjemně. Pohybujete se v tu chvíli v nízkých emočních číslech. Když jste v nízkých emočních číslech, je to jasný ukazatel, že jste mimo sebe. V danou chvíli nejste přítomní. Nejste schopni přijmout daná fakta a jste ve fázi srovnávání. Říkáte si, jaké by to bylo, kdyby… Nejste s to přijmout realitu takovou, jaká je. Bojujete s ní. A vytváříte tlak. Jak jsem psala na začátku, tlak znamená, že nejste v rovnováze. COBY a KDYBY neexistuje. Je to jen fikce a zůstávat v ní postrádá smysl. Existuje jen to, co JE. Přijměte druhé takové, jací jsou, a ihned pocítíte úlevu. Přijměte druhé s jejich vadami a pak se rozmyslete, jak se k nim postavíte vy. Zaměřte se na své reakce. V každé situaci máte možnost zachovat se tak, jak vám to bude připadat nejlepší. Situaci nezměníte, ale svůj postoj k ní ano.

Jak zůstat v pohodě a klidní?

Když vám něco nebo někdo vadí, vždy to má s vámi něco společného. Brnká vám někdo na citlivou strunu? Není holt správně naladěná. Vylaďte se a vše bude v pořádku. Podívejte se, jak a proč se struna nesprávně rozezněla. Ošetřete ránu hned na místě. Nehledejte okliky, výmluvy, omluvy a vytáčky, proč, co a jak. Nepotřebujete zbytečně hledat důvody okolo. Jděte přímo ke zdroji.

Najděte si své emoční vzorce. Vytahejte si je a opravte. Otočte si vlastní pocity. Jedině tak vám bude dobře. Ostatní vaše dobré pocity nevytvoří. To umíte jen vy. Zapomeňte na druhé a soustřeďte se na sebe. Zřejmě vám odpadne i spousta práce se snahou měnit neměnné. Naučíte se lépe se vyrovnávat se skutečností. Nejjednodušší řešení je vždy nejúčinnější.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.