Makám, makám a výsledky v nedohlednu

„Dlouhodobé výsledky předchází opakujícím se činěním drobných úkonů.“

K pochopení své životní cesty a všech svých rozhodnutí musíte poznat, jak pracuje mozek a jak generuje pokyny, kterým denně nasloucháte. Jak se vlastně rozhodujete? Třeba když máte hlad?

Mozek má v těle miliardy senzorů, s jejichž pomocí vyhodnocuje aktuální stav těla a všech jeho funkcí. Když je něčeho málo, pošle vám impulz, který chápete jako hlad. Co uděláte? Uposlechnete ho a jdete se najíst.

Když je v těle nedostatek vody, senzory předají do mozku info a ten vám pošle pokyn k nalezení poháru s vodou.
Když jste dlouho sami, mozek vyhodnotí váš stav a najednou vám pošle, že byste rádi šli do společnosti, a nebo naopak vás dále přemlouvá, abyste zůstali tam, kde jste.

Za dobu svého života jste se naučili poslouchat tyto signály hlavy a následovat je. Je to, jako byste stáli na křižovatce a palubní počítač by vám hlásil, jeď doleva. Zahnuli byste tedy doleva a pokračovali v jízdě. Různých signálů si od mozku vyslechneme během dne více a můžeme si zkusit si je i zapisovat.

Rozhodování stojí za vším

Pokud bychom tyto signály sepsali a vyhodnotili, zjistili bychom, že jsou podkladem pro naše rozhodování, a rozhodování v dlouhodobém horizontu dává našemu životu tvar – buďto příjemný, nebo odporný. Podobně jako můžeme mít zahradu jako ráj anebo plnou plevelu, nepořádku a starých chlívků po dávno vymřelém dobytku. Vše závisí na našem rozhodování. Rozhodnutí činíme dobrovolně na základě impulzů, které dostáváme od vlastní hlavy.

Dokonce si můžeme nechat i radit a číst mnoho knih, ve finále si pak stejně uděláme vše podle vlastního rozhodnutí.
Paradox

  1. Rozhodnutí činíme sami, dle naší svobodné vůle.
  2. Rozhodnutí činíme v domnění, že pro sebe děláme to nejlepší.
  3. Později zjistíme, že nás naše rozhodnutí přivedla do nepříjemného.

Příklady

  1. Máte hlad a mozek vám říká, abyste se najedli. Postupně ale tloustnete, až máte 20 kilo navíc. Svoji tloušťku nechcete, ale mozek vám stejně posílá stejné signály k jídlu.
  2. Vidíte krásnou dívku. Mozek vám řekne, že byla pro vás ta pravá. Později se s ní ale rozvedete, protože vztah vám nevyhovuje.
  3. Mozek vám poradí, abyste si vzali úvěr, a ubezpečí vás, že ho určitě splatíte. Později však zjistíte, že to nezvládnete a vaše věc bude prodána v dražbě.
  4. Mozek vám říká, že blízkým máte vždy říkat pravdu. Později ale zjistíte, že vás nikdo nemá rád a nikam vás nezve. Nechápete ale proč.
  5. Tričko v posilovně vám tak děsně zapáchá, že kolem vás nikdo nemůže cvičit. Vám ale mozek posílá signály, že je vše v pořádku a klidně si tento páchnoucí kus oděvu oblékáte ještě další týden.
  6. Požádáte o práci, která se vám zdá odpovídající, a když tam nastoupíte, za rok zjistíte, že děláte něco, co vás nebaví a děsně se u toho nudíte.

Co z toho plyne?

  1. Mozek si kalkuluje své vlastní impulzy, jak sám uzná za vhodné bez ohledu na to, jak se později budete cítit vy. Klidně vám řekne, jeď doleva, aniž by vám sdělil, že tam nikdy nenajdete, co hledáte.
  2. Mozek někdy lže, aniž o tom víte.
  3. Mozek vám klidně bude radit a posílat kladné pocity, abyste danou věc udělali (snědli další dort), a pak vám vynadá, jak můžete být tak hloupí.
  4. Přílišné poslouchání mozku, pokud jste žili v prostředí doma, kde výsledky, kterých chcete dosáhnout ve svém životě, nebyly viditelné, vás dovede do pekel.
  5. Impulzy z hlavy, podle kterých se rozhodujete, mohou být falešné a nikdy vás nedovedou tam, kam jste si předsevzali.
  6. Vaše GPS může mít nahranou jinou mapu a vy se divíte, proč stále bloudíte.

Nejčastější oblasti, kdy špatné signály působí bolest

1. Jsem mimo talent – mozek vám posílá signály, abyste byli účetním, a přitom toužíte vést oddělení marketingu nebo lidských zdrojů.

Důvod: doma nebo ve škole vám říkali, že byste měli dělat toto a toto a hotovo. Potlačovali vaše sklony k samostatnosti a k rozhodování se.

2. Tloustnu – mozek vám posílá signály k jídlu, i když máte 30 kilo navíc a nenávidíte se za to.

Důvod: nedostatek mléka v době kojení. Kradení jídla starším sourozencem. Neúspěšný vztah či práce.

3. Vydělávám málo – mozek takto hlásí i lidem, kteří mají několik milionů. Můžete mít opravdu málo, ale to neznamená, že jste špatní a že nemůžete vydělávat více.

Důvod: Doma jste viděli bídu nebo jste slyšeli časté výroky rodičů, že zkrachujete a že nebude na chleba či dovolenou.

4. Mám špatného partnera – vybrali jste si ho ale sami a sami jste se pro něj rozhodli. Mozek vám kdysi zaslal signál, že je to on nebo ona, se kterým máte založit rodinu.

Důvod: Viděli jste nefunkční vztah rodičů. Slyšeli jste ponižující výroky na svoji osobu, jak jste nedostateční a že si nikdy partnera pro sebe nenajdete.

Můj obraz je z půlky vymalován

Představte si, že si uděláte svůj osobní plán, jak byste chtěli, aby váš život vypadal za rok (super partner, nižší váha, více peněz atd.). Máte u plánování úžasné pocity a těšíte se, až se do práce pustíte. Jak ale utíkají dny, ztrácí se vám motivace a pozorujete, že se vám do vašeho nového plánu častokrát nechce.

Jak je to možné? Protože k dosažení většího obrazu potřebujete mnoho malých teček do předem vykreslené siluety. A zde je mozek hloupý až tupý.

Raději vám bude posílat signály, kde se krátkodobě napojíte dobrým pocitem (jídlo, pití, droga, nicnedělání, odpočinek), než ty, u kterých nemusíte krátkodobě nic moc cítit, ale dlouhodobě vám to přinese vysněné.
Když tyto falešné impulzy poslechnete, zjistíte na konci roku, že sice máte na svém obraze nějaké tečky, ale často mimo hranice obrazu nebo vůbec.

Jak naučit mozek, aby vám nelhal?

  1. Uvědomit si, že vám lže tak promyšleně, že si to ani nestihnete uvědomit.
  2. Považovat za lež každý pokyn, který vás vede mimo váš obraz.
  3. Sdělit svůj plán někomu důvěryhodnému a slíbit, že jej budete přesně dodržovat.
  4. Stanovit si pokuty za nedodržování.
  5. Nekompromisně dodržovat svůj plán.
  6. Najmout si kouče, který vás podrží.
  7. Eventuálně předělat svůj plán.
  8. Změnit si návyky odvádějící vás od cíle.
  9. Najít si své Emoční rovnice
Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.