Mozek = číšník aneb mozek je největší manipulátor

Často na koučinku s klienty řeším, jak se vypořádat s manipulátory v jejich životě. Radím, jak takového manipulátora rozpoznat, jak se nenechat manipulovat a jak na něj vyzrát. Většinou jde o partnery, rodiče, nadřízené, kolegy, známé. Přesto si myslím, že největším a nejnebezpečnějším manipulátorem v našem životě je náš mozek.

Jak ten nás dokáže zmanipulovat! V tom je opravdu mistr. Našeptává nám:

– Nejsi dost dobrý/á.
– To nezvládneš.
– Kašli na to, vždyť je stejně celá snaha na nic.
– Budou se ti smát.
– To, co jsi dokázal/a, nestojí za mnoho. To přece umí každý.
– Měl/a bys být lepší.
– Měl/a bys být jako … (někdo).
– Když budeš sám/a sebou, budeš trapný/á.
– Nesmíš chybovat.
– Buď všechno, anebo nic.
– Musíš se obětovat.
– Můžeš se mít rád/a, až…
– Dávat sebe na první místo je sobecké.

Takové a podobné varianty uvažování slyším od svých klientů během koučinku. Jde o destruktivní programy, které si zbytečně nosíme v hlavě a které nám škodí, brzdí nás a jsou naším největším nepřítelem.

Proč nám to ten náš mozek dělá?

Kde se tyto programy vzaly? Jediný důvod, proč nám toto všechno náš mozek našeptává, je ten, že je na tyto programy a podobné hlášky zvyklý, že je slyšel a naučil se je v dětství. A protože je to lenoch líný a chce nás mít stále pod kontrolou s co možná nejmenší námahou, tak se snaží nás udržet v tzv. „komfortní zóně“. Ta ale vůbec není komfortní, je to jen „stará známá zóna“, kde se náš mozek nemusí příliš namáhat. Náš mozek má totiž hrozně nerad změny.

„FÍGL“ S ČÍŠNÍKEM

Ale teď k tomu hlavnímu, tedy k „fíglu“, který pomáhá nejen mým klientům, ale i mně samotné.

Představte si svůj mozek jako číšníka, který vám přináší velkou mísu jídla, jež opravdu nesnášíte (klienti říkají: kapr, mořské plody, dršťková polévka, játra, ovar apod.), a na té míse je napsáno:

  • POCHYBUJI O SOBĚ.
  • Nevěřím si.
  • Když jsem porušil předsevzetí dnes, tak už to vůbec nemá cenu.
  • Stejně nebudu dobrý, tak toho raději nechám.
  • To se nedá vydržet.
  • Stejně se to zase nepovede.
  • Budu trapný/á apod.

Anebo ty již uvedené výše. Zkrátka na té míse je napsána jakákoliv negativní a pochybující myšlenka na milion způsobů.

Svého číšníka má každý z nás

Ano, mozek coby číšník přichází s touto nabídkou za každým z nás více či méně často. Tak to prostě je. Je ale třeba si uvědomit, že nám byla dána možnost tuto nabídku zkrátka odmítnout. Umíme to, jde to, zkuste to! Řekněte číšníkovi, že jste si nic takového neobjednali, že to popletl, že nevíte, proč vám toto jídlo stále nosí, že to zkrátka jíst nebudete.

Budete se možná divit, ale mozek-číšník se nijak neurazí, jen tu kouřící mísu prostě odnese a vám se v tu chvíli uleví, budete se cítit lépe, protože jste nesnědli jídlo plné pochybností a negativismu, ze kterého by vám bylo zaručeně špatně.

Nejezte, co vám nedělá dobře!

Chápete? Veškeré negativní myšlenky berte jen jako nabídku mozku, kterou můžete vždy odmítnout. Co však lidé dělají? I když vědí, že jim bude po tom jídle špatně, tak nabídku přijmou a jídlo snědí. Myslí si totiž, že musí. Ale nemusí! A proto to nedělejte! Odmítněte negativní myšlenky, které vám mozek-číšník přináší. Vy si prostě můžete vybrat, co budete jíst, tedy vlastně, kterou myšlenkou se budete řídit.

Objednejte si u číšníka raději jídlo, které milujete. Ať přinese mísu s nápisem:

  • Jsem a budu dobrý!
  • Věřím v sebe!
  • Vím, že se to povede!
  • Zvládnu to!
  • Jsem skvělý takový, jaký jsem! Jsem originál apod.

Takové jídlo (myšlenka) vám udělá dobře. Po něm se budete cítit příjemně a plni síly.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.