Vzdělávání pro spokojený život nestačí

Už před několika lety jsem měl pro sebe mnoho plánů. Stát se úspěšným člověkem, mít hodně volného času, dostatek peněz a harmonický vztah s partnerkou a celou svou rodinou. Od určité chvíle jsem na tom začal usilovně pracovat.

Nejvíce času jsem věnoval právě vzdělávání. Přečetl jsem mnoho moudrých knih a článků, viděl nepřeberné množství videí se zajímavými lidmi a navštívil několik praktických kurzů a přednášek z oblasti osobního rozvoje. Ani nebudu psát, kolik jsem do svého růstu investoval času, peněz a energie. K dosažení mých plánů to byly rozhodně užitečné informace. Hodně jsem se toho naučil a poznal.

Všechno začíná uvnitř nás

Očekávané výsledky se ale přes veškerou mou snahu dlouhodobě nedostavily. Naopak se mi dařilo hůř a hůř. Tolik mě to demotivovalo, že jsem se o cokoliv přestal zajímat. Co jsem tedy dělal špatně? Postupně mi došlo, že získávání vědomostí a jejich každodenní používání nestačí.

Problémem bylo nastavení mé vlastní hlavy a myslím, že se to týká většiny z nás. Mnohdy si něco přejeme, ale i kdybychom se přetrhli, nedokážeme to získat. Důsledkem je pochybnost o našich schopnostech a postupné vyprchání nasbíraných moudrostí.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Upřímné otázky na duši

Hledejme řešení sami v sobě. Ptejme se různými způsoby, proč nemáme to, co chceme. Brání nám strachy a bloky, které v sobě ukrýváme a možná si je ani nechceme připustit. Důvody mohou být různé, naše hlava je však primárně nastavena na přežití, ne na úspěch. Snaží se nás ochránit před nepříjemnými pocity, které jsme v určité podobě zažili již v minulosti. Jsme tedy vlastní hlavou omezováni více, než je nutné.

Pokládejme si jednoduché, ale důležité otázky:

  • Čeho se bojíme?
  • Co nám brání v cestě?
  • Jaké neúspěchy jsme už zažili?
  • Co nám rodiče říkávali?
  • Jak můžeme zlepšit své myšlení?

Odpovědi řeší naši budoucnost

Vše, co nás napadne, si zapisujme a s tím pak také pracujme. Hledejme škůdce v našich hlavách a jednou provždy se jich zbavme. Existují na to různé techniky, ale pokud si nedokážeme pomoct sami, vyhledejme kouče a dejme se do práce s ním. Kouč jako nezaujatá osoba objeví strachy a bloky, které na sobě nemáme šanci vidět. Náš mozek považuje vše, co je v něm uloženo, za pravdu a sami mu to nevyvrátíme.

Teprve ve chvíli, kdy změníme své myšlení, uvidíme i nové situace a možnosti. Na novou úroveň se tedy posuneme nejdříve úklidem své vlastní hlavy a teprve pak vstřebáváním další vědomosti z okolního světa.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Pozitivní přístup

Neznamená to však, že veškeré nastavení naší hlavy je špatné. Naopak, mohou být oblasti, ve kterých jsme extrémně dobří i bez velkého úsilí. Proto posuďme sami, kde se nám daří více a kde méně.
Není ani jediný důvod, proč by se nám nemělo dařit všude. Je to jen na nás, život máme ve svých rukách a především ve svých hlavách. Berme ho jako dar a pochopme, že je nám dopřáno vše, co si sami dovolíme. Práce se svou hlavou a vzdělávání je pro dosažení dlouhodobé spokojenosti ideální kombinací.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.